06:30:04 27.12.2024
Stiri

INTERVIU // „Ucrainenii nu o să-i trădeze niciodată pe moldoveni”

Politică 19.04.2014 10:12 Vizualizări3431 Autor: Raisa Lozinschi
INTERVIU // „Ucrainenii nu o să-i trădeze niciodată pe moldoveni”
Nicolai Oleinic

"Rușii au făcut Transnistria, găgăuzii nu știu ce vor, iată și bulgarii, numai noi, ucrainenii din R. Moldova, nu vrem să divizăm societatea”

Nicolai Oleinic, președintele Comunității Ucrainene din Republica Moldova, fost vicepremier și deputat în trei legislaturi, declară că cea mai mare minoritate etnică din țara noastră, ucrainenii (9%), „nu o să-i trădeze niciodată pe moldoveni”. Chiar dacă au fost încercări de a răzvrăti și ucrainenii din R. Moldova, aceștia nu au cedat. Și-ar dori mai multe drepturi pentru cei aproape jumătate de milion de ucraineni de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv un buletin de știri în limba ucraineană. În interviul de mai jos, Nicolai Oleinic afirmă că ucrainenii din R. Moldova privesc cu îngrijorare evenimentele din Ucraina și nu-și doresc vărsarea de sânge a fraților.

Dle Nicolai Oleinic, ce crede un ucrainean din R. Moldova despre ce se întâmplă acum în Ucraina?

Vreau să vă spun că mentalitatea ucraineană este deosebită. Dacă e să facem referire la istorie, înainte, au existat două republici ucrainene – cea Transcarpatică Ucraineană și cea Democratică Populară Ucraineană. În 1918, a fost proclamată unirea celor două și independența acesteia față de Rusia. Dar atunci, în legătură cu evenimentele de pe plan mondial, nu a fost dus acest proces până la capăt. Iată că azi tot asemenea evenimente observăm. Poporul ucrainean este împărțit în două părți aproximativ egale – partea de vest și de est. Elita politică în Ucraina tot este divizată. Unii pledează pentru Uniunea Europeană, alții – pentru Uniunea Vamală. Așa a fost și cu elitele de acolo întotdeauna. Lucrul acesta a mocnit permanent în Ucraina. Și în economia țării este un dezechilibru. Partea de est are industrie, zăcăminte, iar cealaltă - nu, și, respectiv, defalcările la buget sunt corespunzătoare. Iese că partea de est pune mai mult și iar apar conflicte economice. O altă problemă sunt și tradițiile. Partea de est este populată mai mult de ruși și ucraineni, dar în partea cealaltă sunt mai mult ucraineni. Iată de aici se trag toate.

Ar mai fi una: rușii din est se plâng că este interzisă limba rusă…

Niciodată în acele părți, în Donețk, Harkov, Luhansk, nimeni nu a interzis limba rusă, așa cum se spune. Acolo e vorba de interes global. Pe de o parte e Rusia, pe de alta – SUA și UE. Și politica liderilor de la Kiev din ultimii cinci-șase ani care spuneau una și făceau alta a dus la aceste tensiuni. Era altceva dacă din start organizau un referendum național cu privire la dezvoltarea Ucrainei. Dar Victor Ianukovici a luat lozinca opoziției cu europenizarea, a zis că el va duce țara în Europa, patru ani s-a condus de acest lucru și, în timp de o noapte, a schimbat brusc totul.

Cum s-a întâmplat ca așa țară ca Ucraina care are pământ, oameni, zăcăminte a ajuns în faliment? Nu are armată. Ucraina nu are armată! Ucraina nu are nimic.

Și a cui este vina?

Cine nu a dat bani pentru armată? Situația a degradat în ultimii 15 ani.

Dar credeți că este justificată intervenția militară a Rusiei în estul Ucrainei?

Oficial, nu se spune că acolo sunt forțe ruse. Eu știu că acolo nu sunt așa-numitele structuri de „autoapărare” înarmate cu Kalașnikov 74, cele mai moderne automate care există, și una și aceeași persoană o poți vedea și acolo, și dincolo. Dar nimeni nu spune deschis că acolo sunt rușii.

Dar așa-zișii autoapărători în interesul cui acționează, atunci când cer alipirea regiunilor la Federația Rusă?

Ei spun că acționează în folosul rușilor din acele regiuni. Dar, repet, nimeni nu a interzis să se vorbească și să se studieze limba rusă în Donbass sau Donețk. Sigur că acolo era coloana a cincea și e suficient să ai 20 de instructori bine pregătiți și susținători găsești, dacă știi să aplici tactici.

Dle Oleinic, de ce credeți căau murit acei aproximativ 100 de oameni pe Maidan?

Țineți minte că protestele pașnice au început sincer de la niște studenți care își doreau un viitor european. Ei au ieșit în stradă pentru idealurile lor. Pe urmă, politicienii și alte categorii au mers acolo și au folosit intențiile tinerilor în alte scopuri. Au ajuns acolo și provocatorii, cum ar fi „Pravîi sektor”. Știți cum e: revoluția o fac unii, dar de roadele acesteia se bucură alții.

Cine a dat ordinul ca oamenii să fie împușcați?

Au fost persoane interesate să moară oameni acolo.

Erau două părți: Ianukovici și opoziția…

Și Ianukovici era interesat foarte mult, dar și partea cealaltă. Au fost și provocări. Nimeni nu are interes astăzi să fie descoperit ceea ce s-a întâmplat. Dar cum s-a întâmplat că persoane care au stat în fruntea statului au furat oamenii și țara? Nu pot să înțeleg! Cum poate să procedeze un președinte, un procuror general și alții în asemenea mod, să aibă palate, când poporul tău este flămând, dezbrăcat? Pentru mine a fost ca un cuțit în spate.

Și au fugit în Rusia…

Ianukovici nu a fugit, pe el l-au scos din Ucraina, că nu i-au dat voie să zboare pe la Donețk. Acum cere de la Rostov-pe-Don federalizarea Ucrainei. Așa este el patriot? Niciodată nu a fost patriot al Ucrainei. A folosit Ucraina!

Ce ar trebui să facă actualele autorități de la Kiev ca să salveze viețile omenești și integritatea teritorială a Ucrainei?

Să facă tot posibilul ca să evite vărsarea de sânge. Să nu lupte cu poporul său. Cum este el, dar e popor. Zilele trecute am vorbit cu un tânăr miner de 34 de ani cu studii superioare din Donețk și mi-a spus că nu a fost pe Maidan, dar susține Ucraina și nu vrea război civil.

Cum vedeți finalul evenimentelor din Ucraina?

Cel mai rău ce poate fi este federalizarea Ucrainei. Dar asta e împotriva la ceea pentru ce au luptat oamenii sute și sute de ani.Cum era protocolul acela semnat între opoziție și Ianukovici, trebuia să rabde puțin, că Ianukovici și așa pierdea.

Nu este exclus ca, în timpul alegerilor prezidențiale din 25 mai din Ucraina,să fie organizat și un referendum privind acordarea unor împuterniciri mai mari regiunilor. Spre regret, Ucraina s-a pomenit între două puteri și tocmai pe teritoriul ei s-a început lupta.

Există voci care afirmă că Rusia și-ar putea intensifica acțiunile și în R. Moldova…

Cineva din exterior face ca să avem aici aceste probleme cu găgăuzii, bulgarii, au umblat și la noi, dar noi nu vrem să divizăm societatea.

În R. Moldova avem aproape jumătate de milion de ucraineni pe ambele maluri ale Nistrului, 300 de mii dintre care pe malul drept. Între noi și ruși este o diferență. Sunt veacuri întregi de când locuim aici împreună cu moldovenii, dar rușii sunt veniți. Niciodată un rus nu gândește așa cum gândește un ucrainean. Ucrainenii nu o să-i trădeze niciodată pe moldoveni. Avem deja 24 de ani de independență și câte încercări au fost, în special prin nordul republicii, ca să facă ceva, eu, ca președinte al Comunității și camarazii mei, niciodată nu am susținut procesele separatiste. Rușii au făcut Transnistria, găgăuzii nu știu ce vor, iată și bulgarii, numai ucrainenii, împreună cu moldovenii păstrează R. Moldova și o să facem asta până o să vedem R. Moldova prosperă. Poporul acesta răbdător de aici este destoinic de o viață mai bună.

Cum se simt ucrainenii în R. Moldova?

Nu avem posibilitatea să învățăm în limba noastră, dar niciodată nu am pus problema, fiindcă nu există posibilitatea de a face această rețea de școli cu predare în limba ucraineană, chiar dacă este o catedră de limba ucraineană la Universitatea din Bălți. Nouă ni se spunea „russkoiazîcinîie” și luptăm de atâția ani să fim numiți vorbitori de limba ucraineană. Trei sute de sate din 1 506 câte există în R. Moldova sunt populate majoritar de ucraineni. Aceștia, în proporție de 74 la sută, discută acasă mai mult în limbile ucraineană și română.

Dar copiii noștri învață mai mult la școlile cu predare în rusă. Doar 4000 dintre copiii noștri învață în limba maternă din 28 de mii și asta e puțin. Ucrainenii trebuie să aibă posibilitatea să studieze și să vorbească în limba maternă.

Cum privesc ucrainenii din Moldova evenimentele din Ucraina?

Cu mare îngrijorare, fiindcă au rude, prieteni acolo. Ne-am bucurat că persoanele de rang înalt din R. Moldova au fost la Kiev și susțin ucrainenii. Am avut și noi întâlniri cu oficialii de aici și i-am întrebat de ce nu sunt știri în limba ucraineană, măcar 7 minute pe zi, că doar suntem al doilea popor după moldoveni. Suntem 9%. De ce ni se zice rusofoni?

Cu ce îi pot ajuta ucrainenii de aici pe cei din Ucraina?

Am scris o adresare autorităților de la Kiev, din Federația Rusă, alte state, să nu permită vărsare de sânge în Ucraina. Să găsească soluții de rezolvarea a crizeipe cale diplomatică. Proteste? Cui trebuie proteste? Eu sper că un al treilea război mondial nu va fi.

Vă mulțumim!

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md