04:41:15 23.12.2024
Stiri

Ucraina vrea să înscrie Cernobîlul în patrimoniul mondial Unesco

Actualitate 14.12.2020 16:19 Vizualizări1282 Autor: Ziarul National
Ucraina vrea să înscrie Cernobîlul în patrimoniul mondial Unesco

Autorităţile ucrainene vor să înscrie regiunea Cernobîl în patrimoniul mondial UNESCO. Propunerea a fost făcută de ministrul Culturii, Oleksandr Tkatcenko.

Ministrul Culturii de la Kiev susține că „unul dintre teritoriile cele mai emblematice ale Ucrainei” trebuie conservat pentru omenire, notează France Presse.

În cazul în care demersul va avea succes, Cernobîlul va face parte din patrimoniul mondial Unesco alături de locuri ca Taj Mahal (India), Stonehenge (Anglia) sau Delta Dunării.

Menționăm faptul că zona de excludere Cernobîl cuprinde atât centrala nucleară, cât şi teritoriile puternic contaminate după accidentul nuclear din 1986. Acestea se întind pe o suprafață de 30 de kilometri.

„Zona Cernobîl este deja o atracție celebră în întreaga lume. Din păcate, nu are un statut oficial”, a afirmat Maksim Polivko, ghid în vârstă de 38 de ani, care speră ca un astfel de statut să fie “un impuls pentru dezvoltarea unor infrastructuri turistice”, scrie News.ro.

Motivul care a dus la cel mai mare accident nuclear din istorie

Reamintim faptul că în data de 2 aprilie 1986 un reactor a sărit în aer, lăsând în urmă sute de mii de victime şi pagube incomensurabile. S-a crezut multă vreme că accidentul a fost determinat de o explozie a aburului.

Ulterior, un studiu a arătat că operatorii au efectuat teste asupra reactorului la energie mică, la care era instabil, şi fără să ia măsurile de siguranţă, scrie Science Alert.

Cercetătorii centralei doreau să realizeze un experiment în care energia ar fi creat abur din apa de răcire, iar aburul ar fi creat la rândul lui energie. Totuşi, sistemul de control automat al reactorului a intervenit, controlând creşterea nivelului de energie. Din motive care nu sunt cunoscute în totalitate, cineva a iniţiat închiderea de urgenţă. Acest lucru a dus la inserarea tijelor de control din grafit care au adus mai multă apă, ceea ce a dus la crearea unei cantităţi mai mare de abur. Această creştere în presiune şi căldură au rupt tuburile care conţineau combustibilul.

Aşadar, se consideră că această primă explozie a avut loc din cauza presiunii cauzate de abur. Acoperişul reactorului a sărit în aer şi s-a eliberat material radioactiv în atmosferă. A doua explozie a avut loc după câteva secunde. Aceasta este teoria care a rămas în picioare.

Stiri relevante
22.12.2024 10:07 529 Cine face listele?

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md