Ucraina e determinată să aplice Rusiei o LOVITURĂ DECISIVĂ în 2024. „I-am învins pe uscat în 2022. I-am învins pe mare în 2023. Vrem să-i învingem în aer în 2024”
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat miercuri că prioritatea țării sale pentru 2024 este să obțină controlul aerian, în timp ce războiul la sacră largă dus de Rusia se apropie să intre în al treilea an.
Comentariile sale la Forumul Economic Mondial de la Davos au venit la doar câteva ore după ce atacurile rusești cu drone și rachete au rănit 20 de persoane în toată Ucraina, potrivit RFI.
Atacul a lăsat cratere masive în orașul sudic Odesa, unde jurnaliştii AFP au văzut clădiri rezidenţiale complet distruse în urma atacului.
Salvatorii au scos rezidenții vulnerabili pe tărgi din blocurile de locuințe avariate.
„În 2024, desigur, prioritatea este să scoatem Rusia din cer”, a spus Kuleba la Forumul Economic Mondial de la Davos.
„Pentru că cel care controlează cerul va defini când și cum se va termina războiul”, a adăugat el.
Kievul a cerut de mult Occidentului să livreze avioane de luptă avansate pentru a sprijini trupele angrenate în lupte în sudul și estul țării.
Răspunzând acestor apeluri, președintele Emmanuel Macron a anunțat săptămâna aceasta că Franța va livra un nou lot de aproximativ 40 de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune SCALP, precum și sute de bombe.
Dar chiar și acel angajament este limitat în comparație cu gama de muniții pe care forțele ruse le-au mobilizat recent în Ucraina.
Oficialii de la Kiev au observat o creștere abruptă a victimelor civile din decembrie, pe măsură ce Moscova intensifică atacurile aeriene, inversând tendința de scădere observată la începutul anului 2023, a avertizat Națiunile Unite.
Și oficialii din regiunea de sud a Hersonului au spus că o persoană a fost ucisă și alta rănită de bombardamentele rusești.
Kievul a spus că atacul rusesc de azi noapte a constat în 20 de drone proiectate de Iran, care au vizat sudul Ucrainei, dar a spus că sistemele sale de apărare aeriană le-au distrus pe toate, cu excepția uneia.
În prezent, conflictul se află într-un impas, după ce mult așteptata contraofensivă a Ucrainei de anul trecut nu a reușit să străpungă pozițiile rusești.
Kuleba a cerut răbdare printre principalii susținători occidentali ai Ucrainei, insistând că, cu sprijinul potrivit, Ucraina ar putea câștiga războiul.
„Ne luptăm cu un inamic puternic, un inamic foarte mare care nu doarme”, a spus Kuleba.
„I-am învins pe uscat în 2022. I-am învins pe mare în 2023 și suntem complet concentrați să-i învingem în aer în 2024”, a spus el la forumul din Elveția.
Comentariile sale fac ecou observațiilor președintelui Volodimir Zelensky, care a declarat marți că Ucraina „trebuie să câștige superioritate aeriană” pentru a permite „progresul pe teren”.
Diverse țări NATO antrenează în prezent piloți ucraineni pe avioane de luptă F-16 de fabricație americană. Danemarca a anunțat la începutul acestei luni că va transfera 19 aeronave F-16 în al doilea trimestru al acestui an.
Între timp, Rusia a anunțat miercuri că ministrul de externe Serghei Lavrov va călători săptămâna viitoare la New York pentru o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”
Lovitură pentru Putin din partea lui Zelenski: Armata Ucrainei are un AVANTAJ neașteptat, cu 50% mai puternic decât Rusia