Ucraina, de partea R. Moldova în „războiul” cu Platon: Curtea de Apel de la Kiev a spus NU unei pretinse datorii de peste un MILIARD de lei
Curtea de Apel din Kiev a respins cererea firmei ucrainene SPS Stileks privind recunoașterea și acordarea permisiunii de executare pe teritoriul Ucrainei a hotărârii Curții de Arbitraj din Paris din 25 octombrie 2013, decizie prin care Republica Moldova a fost obligată să achite daune de sute de milioane de lei.
Rise.md scrie că instanța din Kiev a acceptat cererea Republicii Moldova de închidere a procedurii, care are ca argument faptul că, în trecut, instanțele din Ucraina au recunoscut deja imunitatea Republicii Moldova în cauzele inițiate de debitorii anteriori, al căror succesor este SPS Stileks.
SPS Stileks face parte dintr-un șir de șase companii din Insulele Virgine Britanice, Marea Britanie și Ucraina care revendică o datorie ajunsă la 58 de milioane de dolari sau peste un miliard de lei.
Citește și: R. Moldova este OBLIGATĂ să plătească un MILIARD de lei unei companii afiliate lui Veaceslav Platon. „Urmează eliberarea lui Platon?”
Amintim că, pe 25 octombrie 2013, un arbitraj comercial internațional de la Paris a dispus despăgubirea companiei ucrainene „Energoalians” cu 47 de milioane de dolari, pentru energia electrică în valoare de 22 de milioane de dolari pe care ar fi livrat-o încă în 1998-2000 întreprinderii „Moldtranselectro” din R. Moldova. Între timp, suma a crescut până la 58 de milioane de lei.
Ziarul NAȚIONAL a publicat detalii despre acest litigiu încă în 2013.
În ianuarie current, o decizie a Curții Districtuale Columbia din SUA a permis companiei din Ucraina să înceapă procesul de urmărire a proprietăților Republicii Moldova de pe teritoriul SUA.
Firma își revendica o datorie ajunsă la 58 de milioane de dolari și a fost deținută, până recent, de un tânăr de 24 de ani din Zaporojie care, în 2019, era în căutarea unui loc de muncă, dezvăluia anterior RISE Moldova.
Anterior, aceeași datorie au încercat s-o încaseze alte cinci companii din Insulele Virgine Britanice, Ucraina și Marea Britanie. Cel puțin două dintre ele erau conectate la controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.
Citește și: Ministrul Justiției, despre „afacerea Energoalians”: Guvernul a contestat decizia dictată de Curtea de Arbitraj din SUA și R. Moldova nu riscă să piardă zeci de milioane de euro în prezent
Dosarul din SUA e parte a procesului dintre Republica Moldova și „Energoalians” (în unele documente apare ca „Energoalians TOV”, „Energoaliance” sau „Energoalliance”), inițiat după ce, la finele anilor ‘90, ÎS „Moldtranselectro” a cumpărat energie electrică din Ucraina prin intermediul unui offshore din Insulele Virgine Britanice, iar în urma livrărilor s-ar fi format o datorie de circa 196 de milioane de lei, lucru negat de autoritățile de la Chișinău.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor