Ucraina ar putea adera la UE până la sfârșitul anului 2029, afirmă un oficial de la Bruxelles
Ucraina ar putea adera la Uniunea Europeană până în 2029 dacă va finaliza reformele necesare, a declarat comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi, pe 29 octombrie, scrie Kyiv Independent.
Pentru a promova acest obiectiv, UE a introdus inițiative specifice, precum „Planul de creștere” și „Planul Ucraina”, care vizează accelerarea proceselor de reformă în Ucraina, Moldova și Balcanii de Vest.
Ucraina și-a prezentat planul la 20 martie, detaliind viziunea sa privind reconstrucția, modernizarea și reformele esențiale pentru parcursul său de aderare la UE, citează Digi24.ro.
Ucraina a făcut pași importanți în direcția aderării la UE de la depunerea cererii în februarie 2022 și primirea statutului de țară candidată în luna iunie a aceluiași an. În decembrie 2023, liderii UE au convenit să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, marcând un progres esențial în eforturile sale de integrare.
Comisia Europeană a lăudat recent progresele înregistrate de Ucraina în ceea ce privește reformele esențiale, inclusiv cele legate de statul de drept, sistemul judiciar și măsurile anticorupție, deși subliniază că sunt încă necesare reforme suplimentare.
„Cu Planul de creștere, am făcut posibil pentru Balcanii de Vest, pentru Moldova, dar și pentru Ucraina [cu Facilitatea pentru Ucraina], să finalizeze reformele și să aibă totul pregătit și să devină membru până la sfârșitul următorului mandat (al Comisiei Europene)”, a remarcat Varhelyi.
În iunie, președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat încrederea că Ucraina va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.
Prima conferință interguvernamentală privind aderarea Ucrainei la UE a avut loc la Luxemburg la 25 iunie, lansând oficial negocierile de aderare dintre Ucraina și Uniunea Europeană.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România