03:12:14 22.12.2024
Stiri

TVR Moldova // Ion Moraru, fostul deţinut politic şi disident, care s-a luat de piept cu regimul sovietic la 17 ani: A rezistat GULAG-ului și a împlinit recent 90 de ani

Reportaj 12.03.2019 13:19 Vizualizări2598 Autor: Ziarul National
TVR Moldova // Ion Moraru, fostul deţinut politic şi disident, care s-a luat de piept cu regimul sovietic la 17 ani: A rezistat GULAG-ului și a împlinit recent 90 de ani Foto: Vasile Munteanu

A făcut ani grei de gulag în stepele kazahe, pentru că şi-a iubit ţara şi neamul. A suportat chinuri groaznice în închisorile sovietice, dar nu s-a lăsat infrânt, pentru că îl purta pe Dumnezeu în suflet. Vorbim despre fostul deţinut politic Ion Moraru care, la vârsta de 17 ani, s-a luat de piept cu regimul de ocupaţie sovietic. Astăzi, ajuns la vârsta de 90 de ani, moş Ion de la Mândâc nu regretă nimic din toate ceea ce i s-au întâmplat.

Chiar dacă au trecut 79 de ani de atunci, moş Ion îşi aduce aminte cu lux de amănunte ziua în care armata sovietică a ocupat Basarabia și a povestit totul într-un reportaj de la „TVR Moldova”.

Bunicul lui Ion Moraru, Pintilii, făcuse armata în imperiul Ţarist. Prin urmare, cunoştea rusa. Aşa că soldaţii ruşi au mers la el acasă.

I-a ospătat, sărmanul, pe cei care au venit să deznaţionalizeze, să înfometeze şi să distrugă românii din Basarabia. Văzând toate ororile sovieticilor, Ion Moraru, fiind în clasa a şaptea, împreună cu un coleg, fondează „Sabia dreptăţii", organizaţie de rezistenţă antisovietică.

În 1947, activitatea organizaţiei este deconspirată, iar membrii acesteia - arestaţi.

Pentru activitate antisovietică, Ion Moraru şi camarazii săi de luptă riscau riscau pedeapsă capitală. Aşa-zisa judecată i-a condamnat, însă, la 10 ani de lagăr cu regim sever, 10 ani de exil în orientul îndepărtat al Rusiei, iar pentru cinci ani au fost lipsiţi de drepturi civile.

În lagărul Ekibastuz din Kazahstan Ion Moraru l-a întâlnit pe marele scriitor şi disident rus Alexandr Soljeniţin, de la care păstrează şi astăzi toate volumele cărţii „Arhipelagul Gulag", cu autograful autorului.

Iar în lagărul de la Dubovka, Ion Moraru l-a întâlnit pe generalul Armatei Române, Nicolae Dragomir.

A fost eliberat anticipat pe 22 iunie 1956. Când a revenit acasă, la poartă îl aştepta Tărcuş, câinele copilăriei sale.

Iar pe prispa casei îl aşteptau, cu lacrimi în ochi, mama, bunicul şi bunica.

Şi s-a ridicat din genunchi, iar astăzi a ajuns la vârsta de 90 de ani. A descris suferinţele prin care a trecut în trilogia auto-biografică „Pustiirea. Treptele infernului şi Fata cu miros de busuioc", tipărită la Mănăstirea Putna. Fericirea supremă a vieţii sale, spune Ion Moraru, este că a fost mereu liber.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md