Tutun, fotbal şi politică: cum s-a INFILTRAT oligarhul lui Putin în Grecia
Ivan Savvidis, patronul echipei de fotbal PAOK Salonic, antrenată de Răzvan Lucescu, a uluit o lume întreagă după ce a intrat în teren purtând un pistol la brâu şi strigând „eşti mort“ către arbitru. Căutat de Poliţia Greacă, acest multimilionar de 58 de ani nu va fi uşor de găsit.
Pe lângă faptul că deţine un club de fotbal care evoluează în Superliga Greacă, este înainte de toate un oligarh rus văzut drept un reprezentant al intereselor Kremlinului.
Tutun, fotbal şi politică
Povestea vieţii lui Ivan Savvidis poate fi oricând un subiect de film. Născut la 27 martie 1959 într-un cătun din sudul fostei Republici Sovietice Socialiste Georgiene şi călit în armata sovietică, Savvidis a câştigat primii bani la începutul anilor ’80 ca muncitor necalificat la cea mai mare fabrică de ţigări din regiunea Rostov, în sudul Rusiei.
În paralel, a studiat la Universitatea Economică de Stat din Rostov, unde a obţinut un doctorat în Economie în 1999. În acel an era deja un prosper om de afaceri şi un politician important la nivel local. Prima sa afacere a fost CJSC Donskoi Tabak, fabrica de ţigări la care s-a angajat ca muncitor necalificat, pe care a condus-o în ultimii ani ai Uniunii Sovietice şi pe care a privatizat-o în 1992.
Ulterior, a achiziţionat alte fabrici de ţigări şi a intrat pe piaţa băuturilor carbogazoase. În 2004, a fondat grupul Agrokom, care, pe lângă Donskoi Tabak, deţine participaţiuni la un hotel Radisson Blu şi la Aeroportul Internaţional Rostov-pe-Don.
În afară de afaceri, Ivan Savvidis s-a arătat interesat de sport, de politică şi de căpătarea unei imagini de filantrop. A fost preşedintele clubului de fotbal FC Rostov în perioada 2002-2005 şi a preluat clubul rival FC SKA Rostov-pe-Don în 2005. Şapte ani mai târziu, a devenit proprietarul unui alt club de fotbal, PAOK Salonic, din Grecia.
Reprezentant al intereselor Kremlinului în Balcani şi Marea Egee
Pe vremea extinderii afacerilor sale către Grecia, Ivan Savvidis era deja cunoscut ca deputat al partidului Rusia Unită, care asigură baza regimului lui Vladimir Putin, şi ca membru de vază al comunităţii elene din spaţiul Mării Negre.
De asemenea, era prezentat ca un om darnic cu călugării de la Muntele Athos. În Grecia, afacerile lui Savvidis au prosperat mai ales după venirea la putere a socialistului Alexis Tsipras, în 2015. A început cu fotbalul, a continuat în domeniul hotelier, cu Macedonia Palace, şi-a extins afacerile la ţigări, s-a aciuat în mass-media, cu ziare şi două posturi mari de televiziune, între care primul canal TV privat din Grecia, şi a dat lovitura cu Portul Salonic, o investiţie care a stârnit numeroase suspiciuni.
Oficial, Portul Salonic este deţinut de anul trecut în proporţie de 67% de un consorţiu format din trei companii: Deutsche Invest Equity Partners (Germania), Terminal Link SAS (Franţa) şi Belterra, ultima societate fiind înfiinţată în Cipru şi aparţinând lui Savvidis. Conform unei publicaţii americane, capul acestei operaţiuni este, de fapt, acest oligarh rus cu origini greceşti, iar principalul beneficiar este Rusia lui Putin.
În articolul „Din Rusia, cu dragoste, Noua oligarhie a Greciei“, The American Interest îl prezintă pe Ivan Savvidis drept „unul dintre cei mai mari magnaţi ai tutunului din Eurasia“, „un om cu o istorie întunecată în perioada post-sovietică“ şi reprezentantul intereselor lui Putin în Balcani şi Marea Egee.
„Luarea în concesiune a portului din Salonic este un mijloc de a împiedica accesul pe cale navală al NATO către Balcani, o regiune de ciocnire a intereselor Rusiei şi Statelor Unite“, comentează The American Interest.
Preşedintele rus a aprobat această tranzacţie în mai 2016, când a vizitat Grecia şi s-a deplasat la Agios Panteleimonas, pe Muntele Athos, împreună cu Ivan Savvidis, mai scrie revista americană.
Un an mai târziu, Saviddis a stat în fruntea coloanei unui marş desfăşurat la New York cu ocazia Zilei Naţionale a Greciei, după care s-a deplasat la Washington, unde a participat la o recepţie la Casa Albă.
În 2013, Forbes l-a inclus pe locul 30 în topul celor mai bogaţi ruşi. Oficial, averea sa este estimată la peste 500 de milioane de euro, dar o sumă aproape similară este evocată în dreptul numelui său numai ca investiţii în Grecia.
Sursa: adevarul.ro
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor