15:05:12 22.12.2024
Stiri

Turneul actorilor români // Maia Morgenstern: „A fost un turneu frumos, intens! Tatăl meu e din Basarabia”

Actualitate 11.09.2023 16:51 Vizualizări2447 Autor: Irina Nechit
Turneul actorilor români // Maia Morgenstern: „A fost un turneu frumos, intens! Tatăl meu e din Basarabia” Teatrul Fără Nume

Marius Bodochi: „Mă bucur că mă simt și la Cluj ca la Bălți, ca la București, ca la Chișinău, ca la Cahul, ca oriunde, unde bate o inimă românească”

Chirița întruchipată de Maia Morgenstern a cutreierat Republica Moldova de la nord la sud, în lumina acestui început de toamnă. Spectacolul „Chirița în carnaval” al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, cu Maia Morgenstern și Marius Bodochi în rolurile centrale, a stârnit entuziasmul și admirația spectatorilor ce au avut privilegiul de a-l vedea pe scenele Teatrului Fără Nume din Chișinău, Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți și Teatrului Național „B.P. Hasdeu” din Cahul.

Acest spectacol realizat după texte ale lui Vasile Alecsandri a fost prezentat în cadrul proiectului „Turneul actorilor români” (7 - 10 septembrie), finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României (DRRM) și realizat cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.


Marius Bodochi: „Mă simt și la București, ca la Bălți, Chișinău, Cahul”

„Așa frumos, intens a fost turneul! Am fost primiți cu atâta prețuire și dragoste. Și comunicare. Am dorit să transmitem un mesaj de bucurie. Și nădejde. De pace”, ne-a spus Maia Morgenstern.

Iar Marius Bodochi, copleșit de emoții, a declarat pe scena Teatrului Național din Bălți: „Mă bucur că mă simt și la Cluj ca la Bălți, ca la București, ca la Chișinău, ca la Cahul, ca oriunde, unde bate o inimă românească”.

„Chirița în carnaval”, un spectacol actual

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, Arcadie Covaliov, primar al orașului Sângerei, care a văzut spectacolul la Bălți, susține că l-a impresionat fiecare moment al reprezentației: „A fost un spectacol cosmic, de o mare putere expresivă. E neobișnuit felul în care a fost redată esența unor personaje îndrăgite din opera lui Alecsandri într-o formă contemporană. Chirița este atât de actuală! Opera lui Vasile Alecsandri rămâne veșnică, dar desigur jucată irepetabil de titanii teatrului românesc Maia Morgenstern și Marius Bodochi, actori minunați, cu un talent dumnezeiesc!”.

Vizita la Bălți a emoționat-o profund pe Maia Morgenstern și din motivul că aici a copilărit tatăl ei, Usher Morgenstern (Dusea), născut la Reni. În amintirea tatălui, artista a interpretat cântecul „Main șteităle Bălți”, foarte cunoscut în perioada când în orașul Bălți locuia o numeroasă comunitate de evrei.

Maia Morgenstern povestește despre despre rădăcinile basarabene ale tatălui

Actrița Maia Morgenstern a povestit în diverse interviuri și în memorii despre părinții ei, mama Sara, nascută Rappaport, din Dorohoi, și tata Usher Morgenstern, din Basarabia. Într-un interviu, artista mărturisește: „Tatăl meu cunoștea opt limbi străine. Scris, citit. Era nemulțumit de accentul său la engleză și la spaniolă: Sunt o umbră palidă a profesorilor, a dascălilor mei… a celor ce m-au format… din Moldova… Le sunt recunoscător. Pot spune că mi-au salvat viața”.

Tatăl îi mai povestea fiicei despre trecutul său basarabean: „Ochelarii sunt prelungirea ochilor mei. Fără ei nu pot citi. Iar eu nu pot trăi fără să citesc. Ochii mei s-au stricat în copilărie. Trebuia să mă culc devreme. Mama mea, bunica ta, Estera Leah, stingea lumina și gata. Dar eu voiam să citesc. Nu puteam altfel. Și atunci, am început să citesc la lumina lunii. Ochii mei s-au stricat. Uneori, copiii râdeau de mine, la școală. Eu citeam. Mai târziu, în război, în lagăr, mi-au călcat ochelarii în picioare. Cu bocancii… Ochelarii sunt foarte prețioși”.

După ce au scăpat din lagărul nazist din Transnistria, tatăl Maiei Morgenstern și bunica ei au ajuns la București. Aici a fost admis la Facultatea de Matematică– la aceeași facultate a întâlnit-o pe Sara, mama artistei.

Familia avea rude la Chișinău și la Bălți, fetița Maia le-a vizitat de mai multe ori în copilărie.

„Nu, nu mi-a fost greu să îi fac Chiriței accentul moldovenesc”

Am rugat-o pe Maia Morgenstern să ne spună ce-și amintește despre călătoriile sale la Bălți și domnia sa ne-a răspuns: „Din copilărie… tare puțin îmi amintesc. La Bălți aveam un verișor mai mare decât mine, grozav de frumos și de deștept. Xenia îl chema. Mă ambiționam să mă lupt cu el… Mă învingea fără nicio dificultate, mai bine zis… mă imobiliza. Iar eu mă supăram nespus. Apoi Xenia a studiat ceva foarte complicat, din domeniul științific, și a plecat undeva foarte departe… într-una din republici. Din rudele tatălui meu din Bălți îmi amintesc de unchiul Abram. Era foarte sever, ba nu, foarte reținut. Aveau o curte minunată. De basm… Mai știu că își scriau, tata Dusea și unchiul Abram, scrisori foarte lungi. Unchiul Abram era văr cu bunicul meu, Aaron Morgenstern”.

Am mai întrebat-o pe Maia Morgenstern dacă i-a fost dificil să folosească accentul moldovenesc în rolul Chiriței din actualul spectacol al Naționalului bucureștean.

„Nu, nu mi-a fost greu să îi fac Chiriței accentul moldovenesc. Aici este meritul mamei mele, Sara Morgenstern. Ea era din Dorohoi. Și când ți-era lumea mai dragă sau când se aduna cu rudele și cu prietenii ei din Dorohoi, începea, din senin, să vorbească o altă limbă: moldovenească! Vorba vine, glumesc desigur. Dar pe atunci nu înțelegeam… copil, na. Acum îmi e de mare folos. Parcă graiul vine firesc.

Și să vedeți, jucând sâmbătă la Cahul, ziceam eu pe franțuzește ceva, acolo. Și o fetiță din public îmi zice: Da' nu poți a grăi pi moldovinești?!? Ba da! Și să vedeți improvizație în limbă… noastră!”.

Actorii bucureșteni au adus multă bună dispoziție cu spectacolul „Chirița…” în Republica Moldova. Ei consideră că au misiunea de a le transmite oamenilor un mesaj luminos, de a le da speranță, în vremuri de cumpănă. Artiștii își asumă suferințele generațiilor anterioare care le dau forța de a-i încuraja pe cei aflați în suferință astăzi. Bunicul Maiei Morgenstern, Aaaron Morgenstern, a fost ucis în lagărul hiltlerist din Auschwitz. Actrița îi poartă cu demnitate numele, întreaga sa creație fiind o pledoarie pentru pace, pentru victoria binelui asupra răului, pentru bucuria de a trăi.

Stiri relevante
22.12.2024 10:07 320 Cine face listele?

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md