Tupeu de „DAAC”: Mașini de lux pentru bugetarii din R. Moldova
ACHIZIȚII // Sfidând criza bugetară, mai multe instituții de stat și-au cumpărat în 2015 mașini de lux
Nici recesiunea, nici recomandarea Ministerului Finanțelor de a strânge cureaua nu i-au putut determina pe demnitari să renunțe la achizițiile de mașini noi. În 2015, anul în care haznaua de stat s-a pomenit goală, mai multe instituții de stat și-au reînnoit parcul de mașini cu automobile în valoare de peste zece milioane de lei.
Cel mai mult s-au înghesuit la intrarea în saloanele concernului „Daac Hermes”, favorit tradițional al licitațiilor publice, autoritățile publice locale care, din vara acestui an, și-au schimbat conducerea.
„Dacii” pentru primării
În total, în 2015, instituțiile de stat au procurat 35 de automobile noi. Pentru 29 dintre acestea, contractele de achiziții au fost semnate cu firme din cadrul concernului „Daac Hermes”, administrat de fostul candidat la funcția de primar al capitalei din partea Partidului Comuniștilor, Vasile Chirtoca.
Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, ultima instituție de stat care și-a luat mașină nouă este primăria satului Obileni, raionul Hâncești. Grupul de lucru care a organizat licitația pentru procurarea automobilului a optat pentru o „Dacie” de la „Daac Autosport”, în valoare de 156 de mii de lei.
Aceeași companie a mai furnizat în acest an automobile noi și primăriilor Șerpeni, raionul Anenii Noi, și Alava, raionul Ștefan Vodă. Tot „Dacii” românești.
„Am fost nevoiți să procurăm mașina la cel mai mic preț care ne-a fost propus. Exista o necesitate stringentă, pentru că aveam la balanța primăriei doar o „Volgă” veche, donată de Ministerul Apărării. Noua mașină e folosită nu doar pentru necesitățile primarului. Am adus și cadourile pentru grădiniță, acum, de sărbători. În trecut, am avut cazuri în care am dus și bolnavi la spital cu această mașină. Ambulanța era ocupată cu un alt pacient. Nu e vorba de mofturi”, ne-a explicat primarul din Șerpeni, Elena Nicolaev.
Mașini noi și pentru consiliile raionale
Și două consilii raionale și-au procurat în acest an mașini noi. Conducerea raionului Anenii Noi a optat pentru o „Skoda Octavia” pentru care a plătit 341 de mii de lei.
„Am cumpărat o mașină din clasa econom, care să corespundă criteriilor de preț mic și calitate înaltă. Consiliul raional nu a mai procurat vreun automobil din 2003, iar cele trei mașini pe care le are în dotare sunt ca vai de capul lor”, ne-a explicat juristul Consiliului raional, Dumitru Ciur.
La Nisporeni, autoritățile raionale au procurat, la începutul anului, o „Dacia Duster” pentru Direcția asistență socială și protecția familiei.
„Nu pot să spun că nu aveam mașină. Este una, cea mai veche din dotarea consiliului raional. Între timp, s-a mărit numărul de servicii sociale oferite de direcție și era necesar un nou mijloc de transport”, a justificat achiziția șefa Direcției asistență socială, Xenia Axenti.
Lux pe timp criză
Cele mai mari achiziții auto le-au făcut în acest an Stația Zonală Asistență Medicală Urgentă SUD, care a cumpărat mai multe automobile în valoare de 1,3 milioane de lei de la „Orhei Lada Service”, și direcțiile de învățământ din Ștefan Vodă și Avdarma, Găgăuzia, care au procurat autobuze școlare în valoare de 578 de mii de lei fiecare.
O mașină de peste jumătate de milion de lei a ajuns săptămâna trecută și în garajul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM). „Skoda Superb Ambition”, în valoare de 513 mii de lei, a fost procurată de la „Daac-Auto”.
Achiziția a fost făcută în timp ce spitalelor li s-a interzis să investească bani în utilaj medical și lucrări de reparație, pentru că e criză.
Și Fondul de Eficiență Energetică și-a mai cumpărat în acest an o mașină de 300 de mii de lei de la „Daac-Auto”, la o distanță de doi ani după ce a achiziționat o alta de la aceeași companie.
Achiziții „din sărăcie”
Există însă și excepții. Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor din Ocnița s-a mulțumit cu o mașină cumpărată cu 70 de mii de lei.
„Nu trebuie să vă mire prețul. Este o mașină bună. Un „Renault Kangoo” din 2004, bine păstrat. Desigur, și noi ne-am fi dorit o „Skodă” nouă, dar nu sunt bani. Cei de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ne-au spus clar că nu au de unde să ne dea bani pentru un automobil nou și atunci noi am căutat cum să ne descurcăm. Suntem mulțumiți de achiziție. Din aprilie și până acum, nu s-a stricat niciodată, chiar dacă am fost la Chișinău deja de mai bine de zece ori. Consumă puțin, are portbagajul mare și avem unde pune medicamentele și pansamentele pe care le aducem. Ce ne mai trebuie?”, ne explică Lilia Hropotinschi, contabila direcției.
Potrivit ei, la licitația organizată de direcție a participat cu o ofertă și „Daac Hermes”, iar apoi a contestat rezultatele concursului, pentru că au ales mașina mai ieftină.
„Ei ne propuneau o mașină de vreo două ori mai scumpă. Dar noi de unde să luăm banii?”, afirmă contabila care se miră de ce și alte autorități publice nu le urmează exemplul.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania