05:45:31 23.11.2024
Stiri

Tuberculoza, o importantă problemă de sănătate publică

Reportaj 27.03.2016 17:00 Vizualizări3835 Autor: Livia Grecu


Tuberculoza, o importantă problemă de sănătate publică poza simbol

AVERTISMENT // Bacilul Koch este foarte rezistent și poate devasta plămânii

Tuberculoza poate afecta diverse organe şi ţesuturi la oameni: ochii, oasele, pielea, tractul urogenital, intestinele etc. Însă de cele mai multe ori tuberculoza atacă plămânii (tuberculoza pulmonară). Această formă a maladiei este cea mai periculoasă, deoarece în timpul tusei, strănutului, vorbirii sau scuipatului, bolnavii de tuberculoză pulmonară elimină în aer microbi cunoscuţi drept micobacteria sau bacilii de tuberculoză (MBT). Micobacteria de tuberculoză mai este numită și bacilul Koch. Spre deosebire de alţi microbi, aceasta este foarte rezistentă în mediul extern: păstrându-şi proprietăţile în sol, zăpadă, gheaţă şi fiind rezistentă la efectele alcoolului, acidului şi substanţelor alcaline. În acelaşi timp, MBT moare prin expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui, sub acţiunea temperaturilor ridicate şi a substanţelor clorurate.

Incidența maladiei

Aproximativ o treime din populaţia globului este infectată cu MBTsau, după cum spun medicii, au o formă latentă a TB. Aceasta semnifică că oamenii sunt infectați cu bacteria TB, dar (pe moment) nu s-au îmbolnăvit de această maladie şi nu o pot transmite.

TB a fost identificată peste tot în lume,însă în unele ţări nivelul său de răspândire este deosebit de înalt. Mai mult de 95% din cazurile de îmbolnăvire şi deces sunt depistate în ţările în curs de dezvoltare.

Tusea – un simptom dominant

O tuse persistentă mai mult de 3 săptămâni (uneori cu flegmă şi striuri de sânge), febra, frisoanele, transpiraţia nocturnă abundentă, pierderea în greutate, slăbiciuni – simptome ale tuberculozei. În cazul manifestării unuia din aceste simptome, dar mai ales a câtorva simultan, se impune adresarea imediată la medic. Una din cele mai accesibile şi răspândite metode de diagnosticare a TB o constituie microscopia sputei în scopul depistării bacilului Koch.

Tuberculoza netratată este fatală

Boala poate surveni la orice vârstă. Unui risc înalt de îmbolnăvire cu TB sunt expuse persoanele aflate o perioadă îndelungată în condiţii nefavorabile şi de subnutriţie, fumătorii precum şi persoanele cu diabet zaharat sau cele infectate cu HIV.

În ciuda faptului că în prezent tuberculoza poate fi vindecată în majoritatea cazurilor, adresarea întârziată la medic îngreunează misiunea acestuia. În plus, persoana cu formă activă de TB netratată poate transmite MBT altor persoane. În lipsa unui tratament adecvat, două treimi din bolnavii cu TB severă decedează.

Tratament & Remedii

Respectarea instrucțiunilor medicale

Tratamentul trebuie să fie continuu. Micobacteria tuberculozei nu trebuie să aibă ocazia să se refacă după „bombardarea” ei cu preparate puternice anti-TB, până la distrugerea sa completă.

Tratamentul trebuie să decurgă prin utilizarea simultană a mai multor preparate antituberculoase. Fiecare din cele 4-5 medicamente pe care pacientul le administrează zilnic deţin diverse mecanisme de acţiune, adică fiecare din acestea acţionează asupra mai multor aspecte şi manifestări ale MBT, şi doar împreună pot atinge scopul – distrugerea acestuia.

Este absolut contraindicat tratamentul în lipsa unui set complet de medicamente, întreruperea precoce sau temporară a cursului de tratament iniţiat sau administrarea neregulată a pastilelor. Acestea vor duce la dezvoltarea rezistenţei la medicamente.


Cura cu argilă

Argila este foarte utilă în această boală datorită bogăţiei de substanţe minerale care ajută la refacerea plămânilor. Se pune o lingură de pulbere de argilă într-un pahar de apă. Se amestecă bine (cu o lingură de lemn) şi se lasă la macerat de seara până dimineaţa. Dimineaţa, se amestecă bine şi se bea ca atare. Cura durează 30 de zile.

Cataplasme cu hrean

Se dă o rădăcină de hrean prin râzătoare şi apoi se înveleşte într-o bucată subţire de pânză. Cataplasma obţinută astfel se aplică pe zona pieptului. Se ţine hreanul pe piele vreme de 2-10 minute, cu atenţie însă, să nu producă arsuri.

Tablete de spirulină

Se administrează 10 capsule pe zi, în cure de 30 de zile. După o pauză de 14 zile se mai poate face o cură. Produsul are acţiune antioxidantă, măreşte capacitatea de apărare a organismului faţă de infecţii, creşte sinteza de hemoglobină, combătând anemia, reglează procesele digestive.

Cura cu borş

Se bea în fiecare zi 1/2 litru de borş, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se pare că anumite substanţe active din borş blochează dezvoltarea bacililor care provoacă activitatea acestei maladii.

NOTĂ: Pe 24 martie în lume este marcată Ziua Mondială a luptei contra tuberculozei.

Pagină realizată de Maria Boroda

Stiri relevante
21.03.2014 15:23 1731 Vor testa tuberculoza în stradă

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md