Trump pune sub semnul întrebării sinceritatea lui Putin în privința negocierilor pentru pace în Ucraina


Donald Trump a afirmat că președintele rus "poate" nu dorește să oprească războiul din Ucraina. Acest lucru vine în contextul în care Vladimir Putin asigură că este dispus să negocieze o soluție pentru conflict "fără nicio condiție prealabilă". Washingtonul continuă să facă presiuni pentru o încetare a ostilităților între Ucraina și Rusia.
Trump a remarcat că acțiunile recente ale lui Putin, inclusiv lansarea de rachete în zone civile, sugerează că președintele rus nu intenționează să pună capăt războiului. "Asta mă face să mă gândesc că poate nu vrea să oprească războiul", a scris Trump pe rețeaua Truth Social.
Cu toate acestea, cu o zi înainte, președintele rus i-a spus emisarului lui Trump că este pregătit să discute soluționarea conflictului "fără nicio condiție prealabilă". Această declarație a venit după ce Trump s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Vatican, unde au discutat în marginea funeraliilor Papei Francisc. Discuția lor, deși scurtă, a fost considerată pozitivă de ambele părți.
În timpul întâlnirii, Zelenski a exprimat încă o dată dorința unei încetări "complete și necondiționate" a focului. "O întâlnire simplă, ce poate deveni istorică dacă ajungem la rezultate comune", a adăugat el după discuția tete-a-tete cu Trump.
Casa Albă a etichetat întâlnirea drept "foarte productivă". Trump a părăsit Roma rapid după funeralii, revenind în Statele Unite. Aceasta a fost prima întrevedere directă între Trump și Zelenski, după schimburile de replici tensionate din februarie.
Într-o altă poză din Bazilica Sfântul Petru, Zelenski și Trump apar alături de Emmanuel Macron și Keir Starmer, care discutau despre posibilitățile de a oferi garanții de securitate pentru Ucraina. Starmer a menționat "progresele din ultimele zile privind asigurarea unei păci durabile" în Ucraina.
Premier britanic a spus că au convenit să mențină momentumul și să colaboreze cu partenerii internaționali. Zelenski a avut și o întâlnire cu Emmanuel Macron, iar în cursul după-amiezii urma să discute cu Ursula von der Leyen.
Funeraliile Papei au constituit locul unei efervescente diplomatice în jurul conflictului ucrainean, căruia Trump dorește să-i pună capăt cât mai rapid posibil. El vrea să convingă Rusia și Ucraina să ajungă la un acord, deși nu a oferit detalii despre contururile acestuia. Se discută și pe canale între Washington și Moscova, iar Putin este deschis la posibilitatea negocierilor directe cu Kievul.
În ziua acelei întâlniri, Moscova a anunțat recucerirea completă a regiunii Kursk, un fapt dezmințit de Kiev, care susține că luptele continuă. Putin a lăsat să se înțeleagă că nu va negocia un sfârșit al conflictului tant timp cât ucrainenii nu sunt "înepărtați" complet din acea regiune.
Generalul Valeri Gherasimov a mulțumit pentru "ajutorul important" al aliaților nord-coreeni în conformitate cu Acordul Parteneriatului Strategic. Aceasta este o ilustrare a dimensiunii globale a conflictului ucrainean.
Trump, care a promis în campania sa electorală că va pune rapid capăt războiului, pare să dorească să forțeze mâna lui Zelenski să pornească un proces de soluționare a conflictului. Totuși, Kievul se teme că protectorul său american va putea impune acceptarea unor condiții favorabile Kremlinului, fie că este vorba despre concesii teritoriale, fie garanții de securitate.
Trump a sugerat, de exemplu, că Rusia va păstra Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014, o ipoteză respinsă de Zelenski.









































































