Trump își exprimă furia față de Putin și Zelenski pe fondul tensiunilor din Ucraina și discută despre posibile măsuri economice împotriva Rusiei.


Președintele american Donald Trump s-a arătat supărat pe omologul său rus, Vladimir Putin, și pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, exprimându-și frustrarea față de piedicile în calea unui acord de încetare a focului între cele două țări.
Inițial, Donald Trump s-a declarat „foarte supărat” și „furios” din cauza reticenței lui Vladimir Putin de a se implica într-un acord de încetare a focului în Ucraina și a sugerat posibilitatea impunerii de noi taxe pe exporturile de petrol rusesc, conform unui interviu acordat postului NBC. Trump a subliniat faptul că a fost enervat de comentariile recente ale lui Putin privind Ucraina și a menționat ideea aplicării de „tarife secundare pentru petrolul care pleacă din Rusia”.
Vineri, președintele rus a propus ideea unei „administrații de tranziție” pentru Ucraina, sub egida ONU, pentru a organiza alegeri prezidențiale democratice și a negocia un acord de pace cu noile autorități. Totuși, în declarațiile ulterioare de duminică, Trump și-a moderat tonul față de Putin și a criticat pe omologul său ucrainean, acuzându-l că urmărește să se retragă dintr-un acord important pentru SUA privind mineralele ucrainene.
Vorbind cu jurnaliștii la bordul Air Force One, președintele american și-a explicat dezamăgirea, mai ales în legătură cu comentariile recente ale lui Putin despre Zelenski. Trump a declarat că nu este mulțumit de situație, dar crede că un acord este posibil și că nu ar dori să impună tarife Rusiei.
Trump și-a îndreptat apoi criticile către președintele ucrainean, menționând că Zelenski încearcă să renegocieze acordul cu privire la pământurile rare și că nu va deveni membru NATO. Zelenski a afirmat că o nouă versiune a acordului privind mineralele strategice este nefavorabilă Ucrainei.
Donald Trump dorește încheierea conflictului după trei ani de război care au făcut numeroase victime și a încercat să pună capăt izolării diplomatice impuse lui Vladimir Putin. Administrația sa a organizat discuții între oficiali ruși și ucraineni, dar nu s-a ajuns la niciun progres concret. Ucraina a fost de acord cu o încetare necondiționată a luptelor timp de 30 de zile, propunere respinsă de Moscova.
Rusia a acceptat un moratoriu limitat asupra siturilor energetice, dar cele două părți se acuză reciproc de încălcarea acestuia. Deși s-a convenit asupra unui armistițiu în Marea Neagră, Moscova a impus condiții, inclusiv ridicarea sancțiunilor occidentale.
„De prea mult timp, propunerea americană pentru o încetare necondiționată a focului a rămas pe masă fără un răspuns adecvat din partea Rusiei”, a declarat Volodimir Zelenski sâmbătă seara.
Kievul a acuzat Rusia de „crime de război” după atacurile cu drone care au ucis două persoane și au lovit un spital militar din Harkov. Duminică, Rusia a anunțat capturarea unui sat din apropierea frontierei administrative a regiunii Dnipropetrovsk, o regiune în care forțele Moscovei nu pătrunseseră anterior.











































































