Trump amenință cu recuperarea Canalului Panama, în timp ce șeful Pentagonului vizitează țara pentru a întări parteneriatele din America Centrală


Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a sosit luni seara în Panama, marcând prima sa vizită oficială în această ţară. Aceasta vizita are loc pe fondul amenințărilor repetate ale preşedintelui Donald Trump privind intenția de a recupera Canalul Panama. Potrivit şefului Casei Albe, canalul ar fi ajuns sub influența Chinei.
În timpul săptămânii, Pete Hegseth se va întâlni cu oficiali din Panama și cu şefi ai apărării din alte ţări din America Centrală care participă la o conferinţă de securitate în Ciudad de Panama. Cu toate acestea, conform POLITICO, Hegseth nu va lua parte personal la o întâlnire la sediul NATO de vineri. Acolo, peste 50 de ţări vor discuta despre ajutorul militar pentru Ucraina, dar este posibil ca şeful Pentagonului să participe virtual.
Reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei sau Grupul de la Ramstein a fost prezidată de fostul șef al Pentagonului Lloyd Austin, până când Hegseth a transmis responsabilitatea Germaniei și Regatului Unit. Un oficial american în domeniul apărării a menționat că se discută participarea lui Hegseth, iar doi oficiali NATO au exprimat speranța că, în lipsa lui, Matthew Whitaker, noul ambasador american la NATO, va participa.
Preşedintele Donald Trump a exprimat de mai multe ori nemulțumirea că SUA a cedat controlul asupra Canalului Panama în urmă cu peste două decenii și a amenințat cu "recuperarea" acestuia. Canalul este esențial din punct de vedere strategic pentru navigația comercială și militară. Detalii despre cum ar urma să acționeze nu au fost precizate de Trump.
Sean Parnell, purtătorul de cuvânt principal al Pentagonului, a declarat că Hegseth va participa la întâlniri pentru a fortifica parteneriatele SUA cu Panama și alte ţări din America Centrală. Aceste acțiuni sunt menite să promoveze o emisferă vestică pașnică și sigură, dar nu a menționat Canalul, construit de SUA la începutul anilor 1900. Canalul a fost transferat Panama pe 31 decembrie 1999, conform unui tratat semnat în 1977 de preşedintele Jimmy Carter. Trump a criticat concesiunea făcută de Carter, considerând-o "nesăbuită".
După amenințările lui Trump, un conglomerat din Hong Kong a fost de acord să cedeze controlul asupra porturilor din apropierea Canalului Panama către un consorțiu ce include BlackRock Inc., punându-le sub control american. Acordul va conferi companiei BlackRock Inc. controlul asupra a 43 de porturi din 23 de ţări, printre care şi porturile Balboa şi Cristobal. Tranzacția are nevoie de aprobarea guvernului din Panama, care afirmă că deține controlul total asupra canalului. Exploatarea porturilor de către grupul din Hong Kong nu ar echivala cu un control chinez asupra căii de navigație.
Pe lângă activitățile din Panama, Parnell a menționat că Hegseth va vizita şi Baza Forţelor Aeriene Eglin, pentru a se întâlni cu membri ai serviciilor şi conducerea Grupului Forţelor Speciale 7.









































































