TRUCURI pentru a spune ADIO dependenței de cafea
Cafeaua - mulți nu concepem să ne începem diminețile fără o cană de cafea în față. Deși are beneficii numeroase asupra organismului, cofeina are și efecte negative, mai ales în cazul persoanelor cu un stomac sensibil, tensiune mare sau nivel scăzut de calciu în organism.
Dacă te numeri printre cei cu astfel de probleme, sigur ți s-a spus și te-ai gândit până acum să renunți la cafea. Ușor de spus, greu de făcut au constatat mulți dintre cei care au vrut să spună adio cofeinei. Renunțarea la orice dependență aduce cu sine simptome ale sevrajului, însă în cazul cofeinei acestea pot fi ținute foarte ușor sub control, dacă ții cont de câteva sfaturi simple:
Nu începe de luni
Dacă primul lucru pe care îl faci când te dai jos din pat este să pornești cafetiera sau să pui ibricul pe foc, îți va fi mult mai greu să pleci spre serviciu fără să bei o cană mare de cafea înainte. Cel mai bine este să alegi o zi în care ești liber, de exemplu în weekend, când te vei trezi odihnit și nu vei mai simți nevoia unui ajutor pentru a-ți ține ochii deschiși.
Renunță gradual
Unele persoane se pot rezuma la o ceașcă mică de cafea dimineața, însă dacă faci parte dintre cei care își fac plinul cănii odată la câteva ore, poate că ar trebui să reduci gradual doza de cofeină. Asta va ajuta în simptomele de sevraj care apar când renunți la cofeină și te vei adapta mai ușor la viața fără cafea.
Găsește un înlocuitor
Nu concepi micul dejun fără cana de cafea lângă, ți se pare imposibil să te trezești dimineața sau, mai rău, ai dureri de cap toată ziua dacă nu îți iei mica doză de cofeină? Acestea sunt cele mai dificile simptome ale renunțării la cafea. Poți însă să găsești un înlocuitor care să îți dea energie și pe care îți face plăcere să îl bei.
Poți încerca ceaiurile, mai ales ceaiul verde, o sursă importantă de antioxidanți, sau ceaiul negru, care poate conține mai multă cofeină decât o ceașcă de cafea. Există o mulțime de ceaiuri gustoase care să îți vor înfrumuseța diminețile și te vor ajuta în lupta cu dependența de cafea.
Ține sub control durerile de cap
În primele zile, s-ar putea să te confrunți cu neplăcutele dureri de cap care apar drept urmare a reducerii dozei de cofeină. Ia câte o pastilă cu ibuprofen dimineața, după micul dejun, niciodată pe stomacul gol, pentru a ține sub control durerea. Evita însă aspirina, mai ales dacă ai probleme cu refluxul gastric sau digestie proastă, deoarece aceasta are un efect de iritare a mucoasei stomacale.
Bea multă apă
Nu degeaba toți medicii ne îndeamnă să bem cel puțin doi litri de apă pe zi. Apa ajută la detoxifierea organismului, hidratează și poate înlocui obiceiul de a sta mereu cu mâna pe cana de cafea. Ține mereu la îndemână o sticlă cu apă plată și vei observa rapid primele efecte.
Fă mai mult sport
Exercițiile fizice sunt la fel de stimulante precum cofeina, dacă nu mai mult. Este o modalitate grozavă de a combate oboseala, dar și iritabilitatea dată de renunțarea la o dependență.
Mănâncă mai sănătos
Ține-te departe de produsele care conțin zahăr și grăsimi, măcar în primele săptămâni. Acestea îți dau o doză de energie care dispare însă rapid, lăsându-te mai obosit și iritat decât înainte. Alege în schimb alimente bogate în fibre, salate și fructe, precum și carbohidrați cu eliberare prelungită, care îți vor ține nivelul de energie toată ziua. Încearcă să respecți regula celor trei mese zilnice și a câtorva gustări alcătuite din fructe sau semințe sănătoase precum nucile, migdalele, caju, alune de pădure, dar și fructe de goji.
Odihnește-te suficient
Dacă te vei trezi odihnit și binedispus dimineața, vei fi mai puțin tentat să dai fuga spre cutia cu cafea. Încearcă să te culci și să te trezești la ore fixe, astfel încât să dormi cel puțin șase ore pe noapte; ideal ar fi opt.
Nu uita că pentru a renunța la orice dependență este nevoie în primul rând de foarte multă voință și motivație. Îți poți lipi pe frigider o listă cu motivele pentru care ai ales să renunți la cafea și să o recitești de fiecare dată când simți că ești la un pas să cedezi tentației. Pe termen lung, renunțarea la cofeină are efecte benefice asupra digestiei, refluxului gastric, dar și a inimii, în cazul în care suferi de aritmii, precum și a nivelului de calciu din organism.
Sursa: ele.ro
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2