Trucul care te ajută să găsești rute mai rapide pe Waze, decât cu Google Maps
Waze a fost cumpărat de Google în urmă cu 10 ani, însă contrar așteptărilor acesta nu a devenit „clonă” de Google Maps, platforma rămânând până anul trecut sub administrarea echipei originale de dezvoltatori, contribuind decisiv la păstrare unei identități proprii și funcții avansate care nu se regăsesc neapărat pe Google Maps.
Deși Google Maps folosește aceleași tehnologii de crowdsourcing pentru colectarea de în timp deal de informații din trafic, Waze permite utilizatorilor să contribuie în mod direct raportând incidente și informații din trafic, precum accidente, pericole apărute și locația echipajelor de poliție/radar.
La fel ca alternativa Google Maps, Waze încearcă să calculeze ruta cea mai scurtă, preferând drumurile principale dacă străzile secundare nu contribuie decisiv la scurtarea timpului de călătorie. Argumentul ar fi că drumurile secundare pot complica inutil deplasarea pentru șoferii nevoiți să navigheze intersecții nesemaforizate și alte posibile pericole. Astfel dacă traseul puțin mai scurt ar putea fi incomod de străbătut, Waze va păstra ruta obișnuită .
În schimb, Google Maps te-ar putea avantaja ținând cont în calcularea rutelor de semafoare și semne de circulație precum Stop/Cedează trecerea, echipa Waze considerând aceste date mai puțin relevante la alegerea rutelor. În schimb, sunt luate în considerare timpii efectivi în care diverse rute sunt străbătute de utilizatorii aplicației, ajungând aproximativ la același rezultat ca și Maps.
Astfel, viteza medie observată pe străzile din jurul unui drum lent va influența în cele din urmă alegerea traseului optim, incluzând sau nu străzi secundare. Odată ce compară vitezele medii pe toate drumurile disponibile, Waze poate căuta o rută mai rapidă către destinația definită. Uneori, traseul sugerat ar putea fi mai lung, dar ETA-ul poate fi mai scurt deoarece Waze evită segmentele de drum afectate de încetiniri.
În schimb, Google Maps a introdus recent și parametrii precum tipul de mașină folosit, posesorii de hibride/electrice primind mai des trasee care includ și ambuteiaje, porțiunile cu trafic de tip stop-and-go fiind mai eficiente din punct de vedere al consumului de energi, atât timp cât nu măresc prea mult durata călătoriei.
Astfel, ruta eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil este puțin probabil să fie mai rapidă decât opțiunea implicită, mai ales atunci când aveți de-a face cu trafic intens .
În timp ce alternativa Waze recomandă automat rute mai rapide, folosirea opțiunii căutare manuală a rutelor noi poate afișa comenzi rapide care nu sunt incluse în sugestia inițială. Teoretic, metoda forțează Waze să caute rute alternative mai rapid decât sistemul automat de redirecționare, ajutând aplicația să reducă timpul dintre reverificarea informațiilor despre viteza medie.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România