Găgăuzia, transformată în „centrul Sudului”? Trezoreria Cahul, MUTATĂ la Comrat: „Este o decizie ANORMALĂ”; „Loializare a găgăuzilor contra lui Dodon”
Funcționarii publici din sudul Republicii Moldova au fost anunțați la începutul acestei luni că, începând cu 15 octombrie 2017, vor trebui să raporteze toate situațiile financiare către Trezoreria Teritorială din municipiul Comrat, UTA Găgăuzia.
„Acest lucru i-a luat prin surprindere pe angajații din sectorul public responsabili cu aceste activități, dar și pe agenții economici din sectorul privat din sudul Moldovei, care până acum raportau situațiile financiare către autoritățile raionale. (…) Practic, o mare parte dintre instituțiile care oferă servicii deconcentrate vor fi transferate din centrele raionale din sudul țării la Comrat și Cimișlia. Acest lucru ne amintește de afirmația bașcanului Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, care declara în martie 2017: „Capitala sudului Moldovei trebuie mutată de la Cahul la Comrat”. Ea a recunoscut în același discurs că Găgăuzia nu a fost niciodată centrul Sudului: „Găgăuzia nu a fost niciodată un centru al Sudului. Dar am reușit să convingem Ministerul Finanțelor și Inspectoratul Fiscal ca Inspectoratul Fiscal al Sudului să fie deschis la noi, în orașul Comrat. Acesta este un precedent excelent, când centrul Sudului se mută de la Cahul la Comrat”. La acea vreme, promisiunile Irinei Vlah păreau să fie doar parte a unui discurs intern, destinat consumatorilor din UTA Găgăuzia, întărit ulterior și prin cele trei inițiative legislative cu privire la Găgăuzia, votate de Parlament în vara iulie 2017 și respinse de către președintele Igor Dodon în septembrie 2017. Din păcate, orașul Comrat poate deveni, totuși, capitala Sudului, dacă ultimele decizii în domeniul fiscal, și nu numai, vor fi implementate până la final”, se arată într-o declarație a Asociației „Experts for Security and Global Affairs” din R. Moldova, expediată ieri premierului Pavel Filip, spicherului Andrian Candu și ministrului Finanțelor, Octavian Armașu.
Aceeași situație este și în cazul fiscului: Începând cu data de 1 aprilie 2017, Serviciul Fiscal de Stat are patru direcții de administrare fiscală teritoriale, acestea fiind Direcția Nord – Bălți, Direcția Centru – Ialoveni, Direcția Sud – Comrat și municipiul Chișinău.
Autorii scrisorii, intitulate „Cum a reușit Comratul, capitala Găgăuziei, să transforme raionul Cahul și sudul Moldovei într-o periferie?”, afirmă că reformele sunt necesare în R. Moldova, dar „modalitatea actuală de implementare a reformelor ridică mari semne de întrebare cu privire la aceste potențiale beneficii”.
„Lipsa de transparență, deciziile luate unilateral, fără consultare și dezbatere publică, absența numeroaselor documente (de exemplu, nu este disponibil online nici ordinul nr. 39 cu privire la Serviciul Fiscal de Stat, nici răspunsul autorităților la scrisoarea Consiliului Raional Cahul, nu este disponibilă organigrama nouă a Trezoreriei, prin care este mutat serviciul la Comrat), comunicarea proastă a deciziilor luate și comunicarea verbală cu angajații privind unele probleme de importanță majoră, precum cea a desființării unui serviciu nu demonstrează deloc asumare și transparență a procesului decizional, ci din contra sporește gradul de îngrijorare a locuitorilor din zona de Sud. Mai mult, conținutul și recomandările studiului de fezabilitate, elaborat de experți din Suedia contractați de guvernul R. Moldova și care recomandă păstrarea capitalei de Sud la Cahul, cu toate atributele sale și la care fac trimitere membrii Consiliului Raional Cahul în Declarația către Ministerul Finanțelor și premier, au fost neglijate de către decidenți”, acuză Asociația „Experts for Security and Global Affairs”.
Semnatarii scrisorii le solicită responsabililor din Guvern și Parlament să anuleze implementarea deciziilor care se referă la mutarea instituțiilor fiscale teritoriale, în speță Serviciul Fiscal de Stat, Trezoreria, Centrul de Standardizare și Metrologie Cahul, Secția de evaluare și control a CNAM (Compania Națională de Asigurări în Medicină) din mun. Cahul în alte localități din Găgăuzia, dă explice de ce au fost neglijate recomandările experților și evaluatorilor externi, solicitați să-și exprime opinia chiar de către autoritățile guvernamentale cu privire la acest subiect și să organizeze dezbateri viitoare pe subiecte de interes, care să includă opiniile tuturor părților afectate și să asigure transparența procesului de luare a deciziilor atât la nivel național, cât și la nivel local.
Fostul ministru al Finanțelor, Mihai Manoli, susține că o asemenea decizie a autorităților de a muta Trezoreria de la Cahul la Comrat „este anormală”.
„Este anormală, reieșind din ceea ce se întâmplă în ultimul timp. Unii confundă autonomia cu independența”, a explicat pentru Ziarul NAȚIONAL Mihai Manoli.
Fostul ministru a declarat că Chișinăul nu cunoaște tot ce se întâmplă în Autonomia Găgăuză, în special la capitolul restituirii de TVA, iar Curtea de Conturi a stabilit numeroase încălcări în regiune de-a lungul timpului.
„Așa, diminuăm rolul raionului Cahul, ceea ce poate crea probleme serioase pe viitor”, consideră Mihai Manoli.
Analistul economic, Victor Ciobanu, este însă de părere că, prin asemenea decizii, Partidul Democrat (PD) ar încerca să treacă de partea sa găgăuzii, care l-au votat în proporție de 97% pe Igor Dodon la alegerile prezidențiale.
„Astea-s jocuri pediste (ale PD – n.r.), preelectorale. O porcărie, în fond, și loializare a găgăuzilor contra lui Dodon care a luat 97% acolo. Acum îl marginalizează sau cel puțin încearcă să o facă. Îmi amintesc și de Lupu care se juca de-a cazacii(!) găgăuzi acum câțiva ani... Ei nu au nici limite, nici scrupule...”, a declarat Victor Ciobanu pentru Ziarul NAȚIONAL.
Menționăm că portalul „Mold-street” a scris că decizia care vizează trecerea Trezoreriei Cahul la Comrat a fost luată de Guvern pe 30 august curent. Șeful Centrului Național de Reforme, Iurie Ciocan, a precizat pentru aceeași sursă că propunerea a venit de la Ministerul Finanțelor și că el „nu vede aici nicio problemă”.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania