Trendul păpușilor AI: amuzament sau motive de îngrijorare?


Scrollând prin rețelele sociale, s-ar putea să fi observat recent prieteni și membri ai familiei apărând în miniatură. Este parte a unui nou trend în care oamenii folosesc instrumente de inteligență artificială generativă (AI) precum ChatGPT și Copilot pentru a se re-crea - literalmente - sub forme de păpuși de buzunar și figurine de acțiune.
Acest fenomen s-a răspândit rapid online, iar diverse branduri și influenceri se joacă cu ideea de a-și crea propria versiune miniaturală. Cu toate acestea, unii avertizează asupra acestui trend aparent inocent, spunând că teama de a pierde nu ar trebui să depășească îngrijorările legate de consumul de energie și date ale AI.
Procesul poate părea complicat, însă este de fapt simplu. Utilizatorii încarcă o fotografie personală într-un instrument ca ChatGPT, alături de instrucțiuni scrise despre cum doresc să arate imaginea finală. Aceste instrucțiuni sunt esențiale, indicând instrumentului AI tot ce trebuie să genereze, de la obiectele cu care persoana dorește să apară la tipul de ambalaj, imitând cutiile și fonturile jucăriilor populare precum Barbie.
Mulți vor personaliza ulterior cu numele, ocupația și alegerile vestimentare proprii. Totuși, nu funcționează întotdeauna corect și mulți au distribuit unele greșeli amuzante ale instrumentelor, în care păpușile arată foarte diferit de original. Instrumentele de generare de imagini sunt predispuse să creeze lucruri noi și pot face presupuneri despre cum ar trebui să arate cineva.
Acest trend nu este doar pentru persoane obișnuite - numeroase branduri online, incluzând compania de frumusețe Mario Badescu și chiar Royal Mail, au profitat de el. Tradițiile vin și pleacă, dar prin natura lor oamenii se simt obligați să participe pentru a nu rămâne pe dinafară. „Generative AI face mai ușor și rapid pentru oameni să creeze și să participe la trenduri”, spune Jasmine Enberg, analist principal eMarketer pentru social media.
Enberg a precizat că tehnologia a facilitat crearea de conținut online, ceea ce poate accelera ritmul în care alți utilizatori ai rețelelor sociale devin deranjați de el. Dar ea crede că trendurile bazate pe AI vor apărea mai frecvent pe feed-urile noastre „pe măsură ce tehnologia devine o parte mai obișnuită a vieților noastre digitale”.
În timp ce natura sa lejera a atras oamenii, trendul a fost criticat de unii din cauza impactului său asupra mediului. Profesorul Gina Neff de la Queen Mary University London a declarat că ChatGPT „consumă multă energie”. Centrele de date care îl alimentează folosesc mai multă electricitate într-un an decât 117 țări. „Avem o glumă în casa mea că de fiecare dată când creăm unul dintre aceste meme-uri AI, se distruge un copac”, a spus Lance Ulanoff, editor US al TechRadar.
Totuși, generarea de conținut AI nu este fără costuri și poate că ar trebui să ne gândim cum îl utilizăm diferit. Regretulator, unii au subliniat că date protejate prin drepturi de autor pot fi folosite pentru a crea tehnologia care generează imagini fără a plăti pentru acestea. „ChatGPT Barbie reprezintă o amenințare triplă la adresa intimității noastre, a culturii noastre și a planetei”, a spus doamna Neff. „Personalizarea poate părea plăcută, dar aceste sisteme amestecă branduri și personaje fără responsabilitate pentru rezultatul obținut.”
Jo Bromilow, director de social și influencer la agenția PR și creativă MSL UK, întreabă: „Chiar merită un rezultat drăguț și amuzant?” „Dacă vrem să folosim AI corect, trebuie să stabilim limite în modul în care o utilizăm conștient”, a spus ea.






































































