Trei polițiști de frontieră care estorcau bani de la pasagerii de pe Aeroportul Internațional Chișinău, dați pe mâna judecătorilor
Încă trei dintre cei 13 polițiști de frontieră prinși, în vara anului trecut, că estorcau bani de la pasagerii de pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost dați pe mâna judecătorilor.
Procuratura Anticorupție anunță că a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a celor tre polițiști de frontieră pentru corupere pasivă în șase episoade.
Cauza penală a fost pornită în iunie 2021, după ce au fost reținuți 13 angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, vizați într-un dosar care cuprinde în total 59 de episoade, dintre care 38 de pretindere de mită și 21 de alte abateri contravenționale.
Potrivit procurorilor, angajații Sectorului de Poliție de Frontieră de la Aeroportul Internațional Chișinău au creat, în contextul restricțiilor impuse de situația epidemiologică, o schemă de obținere ilicită a banilor de la pasagerii care plecau din republică și în privința cărora apăreau suspiciuni de deținere și prezentare a testului PCR la COVID-19 cu semne de falsificare. Polițiștii au fost filmați cum primieau sistematic de la cetățenii care traversau frontiera Republicii Moldova pe sensul de ieșire sume cuprinse între 50 și 100 de euro.
CITIȚI și VIDEO // Cum împărțeau MITA polițiștii de frontieră de la Aeroport: „Știi ceva? 50 de euro și să vă dea Dumnezeu sănătate”
De asemenea, angajații Poliției de Frontieră cereau bani atât de la cetățeni moldoveni, cât și străini care intenționau să traverseze frontiera de stat a Republicii Moldova prin Aeroportului Internațional Chișinău, pentru a nu le întocmi procese-verbale cu privire la încălcarea regulilor de izolare.
Menționăm că, anterior, în decembrie 2021 și februarie 2022, procurorii anticorupție au expediat în instanța de judecată cauzele penale de învinuire a altor doi angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, în cadrul cărora unuia dintre ei i s-a incriminat un episod de corupție, iar celui de al doilea - 11 episoade de corupere pasivă.
Totodată, în decembrie 2021, trei persoane dintre cele vizate în schema infracțională au fost scoase de sub urmărire penală, pe motiv că fapta săvârșită conține semnele constitutive ale contravenției de recompensă nelegitimă sau de folos material, prevăzută de Codul contravențional.
În cazul celorlalți șapte angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cauza penală rămâne la etapa de urmărire penală.
Polițiștii de frontieră riscă până la zece ani de detenție.
R. Moldova mai face un pas spre consolidarea SECURITĂȚII energetice. Autoritățile vor procura cu 85 de MILIOANE de dolari oferiți de SUA un sistem de stocare a energiei în baterii puternice
FOTO // Bloc operator nou cu 15 săli chirurgicale, inaugurat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău: Până la 35 de mii de operații pe an
Tiraspolul preferă să țină oamenii în frig și întuneric. Autoritățile separatiste au BLOCAT reuniunea de mâine în cadrul căreia urma să fie agreat mecanismul de oferire de către Chișinău a ajutoarelor umanitare locuitorilor din regiune