Trecerea la ORA DE VARĂ: cum îţi e afectat organismul
În curând, vom avea parte de o oră în plus de lumină pe zi, dar vom pierde o oră de somn. Trecerea la ora de vară poate să aibă efecte negative asupra organismului, scrie lyla.ro.
Să pierzi o oră de somn o noapte, odată cu trecerea la ora de vară, nu are un impact major asupra sănătății, dar o să tulbure dimensiunea temporală a propriului corp, motiv pentru care ești expus unor schimbări care țin atât de tensiunea arteriala, cât și de apetit.
S-ar putea să mănânci mai mult
O oră de somn pierdută este suficientă pentru a genera un dezechilibru hormonal, mai ales în ceea ce privește secreția hormonului grelina, care regleaza apetitul. Un nivel ridicat de grelină poate să-ți crească pofta de mâncare, motiv pentru care s-ar putea să mănânci mai mult în zilele următoare trecerii la ora de vară.
Risc de creșterea a tensiunii arteriale
Riscul de a suferi un atac de cord după trecerea la ora de vară crește cu 10 la sută. Când dormi mai puține ore pe noapte, sistemul nervos simpatic este suprasolicitat, generând mai mult stres în organism, motiv pentru care tensiunea arteriala poate crește, iar odată cu ea și riscul de infarct.
Oboseala apare mai repede
Chiar dacă va fi doar ora 21.00, vei resimți starea de oboseala specifica orei 22.00. Că să nu te cuprindă mai repede oboseala, ar trebui să te culci cu cel puțin o oră mai devreme sâmbătă seara.
Trecerea la ora de vară se face în noaptea dintre 29 și 30 martie (ultima duminică din luna martie), schimbarea orei facându-se astfel încât ora 3:00 a dimineții de 30 martie devine ora 4:00.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”