Tratat interguvernamental între România și R. Moldova privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică de pe ambele maluri ale Prutului
Guvernele R. Moldova și României ar urma să semneze un tratat privind interconectarea infrastructurii de transport a gazului și energiei electrice de pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat, luni-seară, secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
„Este planificată încheierea unui tratat interguvernamental între Guvernul României și Guvernul R. Moldova care vizează infrastructura de interconectare - gaze naturale și energie electrică. După ce a fost sincronizarea în domeniul energiei electrice, erau prevăzute aceleași stații back-to-back care și-au pierdut din relevanță, deși există un aspect care ține de fluxuri mari de energie care circulă prin sistemul nostru energetic prin această linie Vulcănești – Isaccea, fiindcă în zona aceasta a României, sud-estul României, sunt surse de producere eoliene foarte mari, cel mai mare parc eolian din Europa de Est și Centrala nucleară Cerna Vodă. În baza unui studiu realizat de experți, am identificat că, pentru a reduce aceste fluxuri de energie care pun presiune pe sistemul nostru energetic, trebuie să mai construim încă o linie electrică”, a explicat secretarul de stat Borosan.
Aceeași sursă a precizat că lucrările de construcție a liniei electrice Vulcănești - Chișinău vor fi finalizate până în anul 2025.
„Contractul cu MGRES (centrala de la Cuciurgan - n.r.) ne oferă timp și trebuie să-l valorificăm în cel mai eficient mod ca să avansăm cu interconectarea care o prelungim de la Isaccea - Vulcănești la Chișinău. Acest proiect este strategic, în 2025 trebuie să îl finalizăm, depunem efort și astăzi vedem premise pentru a reduce acest timp. Și asta este prioritatea zero – ca să aducem această interconectare până la Chișinău, fiindcă Chișinăul este nodul de consum, circa două treimi din energia electrică se consumă în Chișinău”, a spus Constantin Borosan.
Funcționarul de la Chișinău a arătat în cadrul aceleiași emisiuni de la TVR Moldova că R. Moldova este interesată să contracteze gaz din România odată cu demararea proiectului Neptun Deep în 2027.
„La începutul lunii noiembrie, a fost conferința internațională Romanian International Gas Conference la care am participat și, în timpul panelelor de discuții, întrevederilor avute cu companiile românești am menționat foarte clar că vrem să fim tratați ca parteneri serioși și potențiali cumpărători foarte serios, să avem încheiate contracte pentru o parte din volumul de gaze naturale care este consumat în republica noastră, să diversificăm portofoliul nostru de consum. Noi nu consumăm atât de mult în comparație cu alte țări. Ne-am exprimat interesul, dorim să fim tratați parteneri serioși, egali interesați de acest subiect și în continuare vom depune demersuri în această privință, fiindcă din 2027 se așteaptă extracția de gaze naturale din zona Mării Negre, din 2026 Azerbaidjan a menționat că va atinge scopul declarat să dubleze volumul de gaze naturale către UE, ceea ce înseamnă că în acea perioadă, 2026 – 2027, ne așteptăm în zona aceasta a Europei să existe o ofertă generoasă de gaze naturale, sperăm asta să se exprime și în prețuri mai mici, mai competitive”, a mai declarat Constantin Borosan.
Secretarul de stat de la Ministerul Energiei a mulțumit României pentru suportul acordat R. Moldova pentru a depăși criza energetică.
„România a fost prima țară în 2021 care a sărit și ne-a ajutat și suntem recunoscători poporului și Guvernului României pentru acest sprijin. Fără sprijinul României, aceasta ar fi fost greu, chiar să spun imposibil de gestionat”, a încheiat Constantin Borosan.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"