Tratamente BIO pentru cultura de roșii: Stropiri FĂRĂ chimicale contra manei sau a putregaiului cenușiu
Cultura de roșii bio poate fi o adevărată provocare pentru cultivatori având în vedere că tomatele sunt predispuse unor boli foarte păguboase cum ar fi mana sau putregaiul cenușiu. Cu toate acestea, cultivatorii bio găsesc permanent soluții pentru tratarea și întărirea tomatelor în fața bolilor și dăunătorilor.
Una dintre cele mai temute boli ale tomatelor, care este în stare într-un timp foarte scurt să pună la pământ întreaga recoltă şi ceva pe deasupra, este mana. Lupta cu bolile începe de la faza de semințe și continuă până este culeasă și ultima roșie.
Soluție „lăptoasă” contra manei la roșii
Plantsadul deja a atins vreo 10 – 12 cm, săptămânal vom stropi tinerele plante cu o soluţie preparată din lapte degresat, zer sau kefir. Aveți nevoie de 1 litru de lapte degresat, zer sau kefir la nouă litri de apă + 25-35 picături de tinctură de iod. Putem alterna stropirea cu macerat de urzică şi coada calului, 500 de grame de plantă uscată la 5 litri apă rece sau fierbinte, nu contează.
Soluții naturale pentru sănătatea tomatelor
Acoperim cu apă şi ţinem la loc întunecat şi cald preţ de 5 zile. Apoi, după ce strecurăm şi punem în recipiente de sticlă, de preferinţă întunecate, vom lua câte 60 ml de macerat la 10 l apă „stată”, adăugăm 2-3 linguri de săpun lichid şi stropim roşiile cam de 4 – 5 ori în toată perioada de vegetaţie. Dacă întâmplarea face ca mana să persiste atunci vom stropi ceva mai des.
• Ardeiul iute poate fi folosit de asemenea împotriva afidelor, melcilor fără cochilii, larvelor de fluturi, moliilor, ploșnițelor, tripsilor. Se folosesc 1 kg fructe proaspete tăiate pe jumătate sau 0,5 kg fructe uscate mărunțite bine, se acoperă cu apă, se lasă la macerat două zile într-o găleată acoperită, apoi se fierbe și se lasă încă două zile la macerat. După care se amestecă bine se stoarce, iar soluția obținută se filtrează. Trebuie folosită imediat. Cantitățile sunt următoarele 250-500 ml soluție concentrată la 10 l apă la care adăugăm 40 g săpun diluat într-un litru de apă.
Pe lângă preparatele care țin deoparte bolile mai există o serie de „trucuri” cu ajutorul cărora puteți ține la distanță dăunătorii dar și mana sau bolile fungice.
Odată ce mana a pătruns în plante se adună constant frunzele sau fructele afectate și se distrug astfel ca să nu se răspândească și la plantele sănătoase.
– Crăițele care alungă nematozii de la rădăcină
– Gălbenelele care alungă prin mirosul lor anumite insecte rele
– Busuiocul care dă aromă fructelor
– Condurașii care pot constitui capcane, acestea atrăgând afidele către ei
– Ceapa și usturoiul care resping datorită mirosului afidele.
Sursa: agrointel.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania