Transportatorii de pasageri, PROTEST cu microbuzele în PMAN. Aceștia sunt nemulțumiți de modificările efectuate la Codul transporturilor rutiere. Radu Marian: „Gruparea criminală Șor încearcă să deturneze aceste proteste și să destabilizeze situația”
Transportatorii de pasageri, nemulțumiți de modificările la Codul transporturilor rutiere, au protestat astăzi cu zeci de microbuze în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Aceștia cer anularea unor prevederi, care ar împovăra și mai mult agenții economici din sector. De partea cealaltă, președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian, a dat asigurări că revendicările transportatorilor vor fi analizate, însă a avertizat că „gruparea criminală Șor” ar fi infiltrat anumiți oameni în rândul protestatarilor, pentru a destabiliza situația în R. Moldova.
Potrivit transportatorilor, modificările la lege îi obligă să scoată mai mulți bani din buzunare și, totodată, ar favoriza introducerea de rute controlate de anumiți demnitari.
„E vorba de plata suplimentară pentru echipament de gestionare prin GPS a mijloacelor de transport, care costă 500 de euro. Costurile vor fi incluse în tariful pe care îl vor suporta pasagerii. Totodată, unitățile de transport vor trebui să pornească la aceeași oră, ceea ce e un nonsens, deoarece toți vor fugi după pasageri. Din câte se vede, prin noul Cod mai mulți demnitari vor să-și bage mașinile lor pe rute. Noi nu vom putea lucra”, a declarat reprezentantul Asociației patronale a profesioniștilor din transporturi, Anatolie Munteanu.
Deputatul Radu Marian a menționat că fiecare are dreptul să protesteze, însă transportatorii trebuie să fie foarte vigilenți.
„Fiecare are dreptul la protest și noi vom analiza atent revendicările, dar organizatorii trebuie să fie vigilenți. Avem informații că gruparea criminală Șor, care este conectată la unele grupuri din domeniul transporturilor, încearcă să deturneze aceste proteste și să destabilizeze situația”, a spus Radu Marian, cu referire la la manifestația organizată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA).
În opinia lui Marian, modificările la Codul transporturilor rutiere aduc mai multe beneficii sectorului.
„În primul rând, facilităm concurență sănătoasă și mai multe opțiuni de deplasare pentru călători. Eliminăm limitările de oră la transportul internațional și reducem intervalul, până la 15 minute, pentru cursele la nivel național. Până acum era practic imposibil ca un nou operator de transport să înceapă să presteze astfel de servicii. E vorba de o măsură care va reduce abuzurile monopoliste ale unor companii”, a precizat deputatul.
Totodată, modificările le permit autorităților publice locale să le ofere transport locuitorilor. Astfel, primăriile vor putea iniția deschiderea și modificării unei noi curse regulate. Mai mult, operatorii de transport rutier pot spune „adio” foii de parcurs. Iar pentru a reduce și mai mult din birocrație, vor fi excluse un șir de acte care există deja în sistemele informaționale ale Agenției Naționale Transport Auto (informația privind inspecția tehnică, certificate de competență profesională etc.
În același timp, autoritățile urmăresc să digitalizeze transportul rutier: e-bilet, e-gps și e-routing.
„Impunem fiscalizarea procesului de acordare a biletului de călătorie. Biletele vor fi emise în forma bonurilor fiscale sau a documentului electronic. Ne vom asigura că acest lucru să se întâmple până la sfârșitul anului 2024. După expirarea termenului de autorizație care durează 8 ani, operatorii de transport auto vor putea să mai activeze încă 4 ani – dacă vor întruni criteriile prestabilite care vor fi reglementate de Guvern. Sunt aceste măsuri binevenite pentru pasageri și pentru transportatorii care vor să lucreze corect? Da. Sunt aceste măsuri binevenite pentru cei care vor sa lucreze după regulile vechi? Probabil nu”, a conchis Radu Marian.
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați