Transnistria refuză să mai livreze energie electrică malului drept al Nistrului după1 ianuarie 2023? CSE împuterniceşte ,,Energocom" să procure electricitate în baza negocierilor directe, până în martie 2023
În pofida unui contract de livrare a energiei electrice până în martie 2023, semnat la începutul acestei luni cu centrala de la Cuciurgan, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis astăzi să prelungească, pentru perioada ianuarie – martie 2023, termenul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom”, în baza negocierilor directe.
Totodată, membrii CSE au decis ca, în luna decembrie curent, SA „Moldovagaz” să furnizeze 166,5 milioane de metri cubi de gaze naturale consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului și către centrala de la Cuciurgan, în scopul producerii energiei electrice.
,,Măsura este necesară pentru asigurarea tuturor consumatorilor din Republica Moldova cu resurse energetice, în contextul în care SAP „Gazprom” a redus cu cca 56,5 % volumul de gaze naturale, livrate în republica noastră", explică Guvernul.
Altă decizie vizează transferarea în avans, către SA „Termoelectrica”, a mijloacelor financiare necesare pentru plata compensațiilor la energia termică pentru perioada decembrie 2022 – februarie 2023. Conform prognozelor efectuate de SA „Termoelectrica”, vor fi necesare cca 200 milioane de lei. Banii urmează a fi transferați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) din Fondul de reducere a vulnerabilității.
Textul Dispoziției mai prevede unele măsuri pentru buna funcționare a Centrelor de plasament pentru refugiați în perioada rece a anului. Astfel, a fost interzisă debranșarea acestora de la serviciile comunale. Totodată, facturile vor putea fi achitate de organizațiile necomerciale și internaționale, inclusiv de către UNHCR prin ACTED, în limita asistenței de 1 300 000 USD pentru lunile noiembrie și decembrie 2022, precum și de către OIM, în limita asistenței de 450 000 USD pentru lunile ianuarie-martie.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți