16:49:22 11.02.2025
Stiri

Transnistria obține gaze printr-un împrumut rusesc: Beneficiile controversate ale unui acord strategic!

Actualitate 11.02.2025 11:30 Vizualizări541 Autor: ZiarulNational
Transnistria obține gaze printr-un împrumut rusesc: Beneficiile controversate ale unui acord strategic!

Regiunea transnistreană pro-rusă va începe să primească livrări de gaze naturale printr-o companie ungarească, ca urmare a unui împrumut oferit de Moscova, au anunțat autoritățile separatiste de la Tiraspol, informează Reuters.

Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Transnistria de la 1 ianuarie, ceea ce a condus la întreruperi mari de energie electrică și la suspendarea activității unor companii. Luni, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a spus că, la ordinul Kremlinului, Tiraspolul a refuzat oferta Uniunii Europene de 60 de milioane de euro, care oferea o soluție pentru aprovizionarea cu gaze a regiunii. Totuși, Chișinăul a transmis că nu se va împotrivi ca Moldovagaz să transporte gaze de la granița Republicii Moldova până în Transnistria, gaze achiziționate de o companie din Ungaria, cu plata realizată printr-o companie din Dubai, în cadrul unei colaborări cu MET Gas și Energy Marketing AG din Ungaria.

Livrarea de gaze în Transnistria „a fost posibilă datorită creditului și sprijinului funcțional din partea Rusiei”, a declarat așa-zisul lider transnistrean Vadim Krasnoselski pe Telegram, fără a oferi alte detalii. Luna trecută, Krasnoselski a vizitat Moscova și a subliniat la întoarcere că Rusia va acorda Transnistriei un credit pentru achiziționarea de gaz din Europa. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei, care a atribuit criza guvernului proeuropean al Moldovei. Moscova are trupe staționate în regiunea separatistă, pe care a susținut-o cu livrări de gaze până când tranzitul prin Ucraina s-a oprit anul acesta.

Nici Moldova, nici autoritățile transnistrene nu au dezvăluit originea gazului din noul acord. Recean a menționat că livrările de 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi ar putea începe din 13 februarie, fiind convenite momentan doar pentru 16 zile. El a explicat că Transnistria a respins oferta Uniunii Europene de 60 de milioane de euro pentru finanțarea achizițiilor de gaz, pe motiv că ar fi impus consumatorilor o creștere treptată a prețurilor la gaz.

„Locuitorii din regiunea Transnistria vor continua să trăiască într-o stare de impredictibilitate și să se îngrijoreze cu privire la aprovizionarea cu gaze”, a declarat Recean. „Este o soluție care nu rezolvă problema pe termen lung”, a adăugat el.

Moldova a aprovizionat regiunea transnistreană cu gaz în perioada 1-10 februarie, achiziționându-l de pe piețele europene și utilizând o parte dintr-un grant de 30 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană. Fluxurile de gaze rusești către Transnistria prin Ucraina s-au oprit la începutul lunii ianuarie, când Kievul a refuzat să prelungească un acord de tranzit. Moldova a propus Rusiei să trimită gazul prin alte rute, cum ar fi prin Balcani, însă Gazprom a întrerupt exporturile către Transnistria, invocând o datorie neplătită de Moldova, pe care Chișinăul o neagă. Transnistria, care a ieșit de sub controlul Moldovei după un scurt război în anii '90 și de atunci beneficiază de prezența trupelor rusești, a avut parte de gaz rusesc ieftin timp de decenii, folosit pentru încălzirea locuințelor și producerea de energie electrică, vândută și altor părți ale Moldovei.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md