Transnistrenii, mai ceva ca rușii: 97% din cei care au ieșit duminică la urne au votat în favoarea lui Putin. Alegătorii din Transnistria, mai puțini cu zeci de mii comparativ cu scrutinul anterior
Vladimir Putin este „liderul absolut” pentru cei mai mulți transnistreni cu cetățenia rusă care au ieșit duminică, 17 martie, la urne pentru a vota președintele Federației Ruse.
Astfel, din cei 46 182 de transnistreni care și-au exprimat opțiunea, 97% au votat pentru candidatura lui Vladimir Putin, anunță presa controlată de separatiștii de la Tiraspol.
Vladislav Davankov a acumulat 0,86% din voturi, Nikolai Haritonov - 0,83%, iar Leonid Sluțkii - 0,45%.
CITIȚI și Exit-poll // Putin a câştigat cu 87% alegerile din Rusia
Menționăm că, în comparație cu alegerile prezidențiale ruse din anul 2018, numărul alegătorilor din Transnistria s-a micșorat cu aproape 28 000. Acum cinci ani, pe teritoriul R. Moldova au fost deschise în total 27 de secții de votare, dintre care 24 - în Transnistria. Atunci, 95% din cei circa 74 de mii de transnistreni care au mers la urne l-au votat pe Vladimir Putin.
Recent, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declara că în regiunea transnistreană ar fi peste 200 de mii de persoane cu cetățenia Federației Ruse, adică de peste patru ori mai multe decât cele care au ieșit la urne.
Amintim că R. Moldova a lansat duminică un apel adresat comunității internaționale, solicitându-i să denunțe acțiunile electorale ale Rusiei de pe teritoriul statului nostru, desfășurate fără permisiunea Chișinăului.
„Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate activitățile electorale neautorizate ale Rusiei pe teritoriul suveran al Republicii Moldova în unitățile administrativ-teritoriale de pe malul stâng al Nistrului. Facem apel la comunitatea internațională să sprijine un ordin bazat pe reguli și să denunțe acțiunile Rusiei", se arăta într-un mesaj al Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău.
„România condamnă cu fermitate deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și în regiunile Georgiei, Abhazia și Osetia de Sud, fără acordul autorităților din Moldova și, respectiv, Georgiei. Acestea sunt ilegale și încalcă dreptul internațional. România condamnă desfășurarea alegerilor de către Rusia în teritoriile ale Ucrainei ocupate temporar și anexate ilegal. Acestea încalcă dreptul internațional, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Acest alegeri sunt ilegale și ilegitime, rezultatul lor este lovit de nulitate”, este mesajul Ministerului Afacerilor Externe de la București.
Și Statele Unite ale Americii au condamnat decizia Federației Ruse de a deschide secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia în regiunea transnistreană, fără permisiunea Guvernului de la Chișinău, care a cerut ca procesul electoral să se desfășoare doar în incinta misiunii diplomatice a acestui stat în R. Moldova.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania