TRAINING // Cum trebuie să fie MEDIAT un conflict
Timp de trei zile, 20 de reprezentanţi ai ONG-urilor de tineret din R. Moldova au învățat cele mai reușite tehnici de mediere a mai multor tipuri de conflict din activitatea lor.
Acțiunea face parte din cadrul proiectului „Promovarea educaţiei non-formale de calitate în domeniul tineret în Republica Moldova”, implementat de Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, cu suportul financiar al Ministerului Tineretului şi Sportului al R. Moldova în cadrul Programului de Granturi 2015.
Potrivit trainerului proiectului, Natalia Ciobanu, atunci când apare un conflict în timpul instruirilor, formatorii trebuie să acorde timp și spațiu pentru a discuta cu participanții. „Trebuie să aflăm care sunt nevoile fiecărei persoane și să găsim un compromis. Aici este necesar să aplicăm tehnica pe care am studiat-o la comunicarea non-violență: observarea, exprimarea emoțiilor, a necesităților și a solicitărilor”, susține Natalia Ciobanu.
În timpul trainingului au fost organizate mai multe activităţi care i-au ajutat pe formatori să înțeleagă cât de importantă este comunicarea atunci când există neînțelegeri.
„În urma acestui modul, am învățat să identific factorii care determină escaladarea conflictelor și să identific tehnici variate pentru îmbunătățirea procesului de comunicare și negociere dintre diferite părți”, este de părere unul dintre participanți, Eduard Soltanici.
„Eu am spus de multe ori că problemele care nu sunt rezolvate de stat, din diverse motive, sunt soluționate de ONG-urile care se implică, iar aici vorbesc și de activitatea Institutului de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, care face lucruri frumoase și utile societății. Din acest motiv, vă încurajez să aplicați la Programul de Granturi pentru anul 2016 și să veniți cu noi proiecte utile”, a spus viceministrul Tineretului și Sportului, Andrei Spînu.
După această instruire, participanții vor trebui să aplice cele învățate și vor desfășura un training informativ în cadrul ONG-urilor din care fac parte.
Următorul modul de instruire cu titlul „Monitorizarea și evaluarea procesului de invatare în context non-formal” va avea loc în perioada 6-8 noiembrie curent.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2