TRAGEDIE // Patru copii din Ștefan Vodă, „tratați” de SCABIE cu un pesticid periculos: Un bebeluș a decedat
Au vrut să-și trateze copiii de scabie și l-au băgat pe unul în mormânt.
Tragedia a avut loc recent în satul Ștefănești, raionul Ștefan Vodă, unde patru copii cu vârste între 1 și 5 ani au fost unși cu pesticidul DNOC cu intenția de a-i scăpa de scabie.
Drept rezultat, micuții s-au ales intoxicații grave, iar bebelușul de un an a decedat.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează repetat vizavi de pericolul utilizării iraționale a preparatelor de uz veterinar și a insecticidelor pentru a trata copiii de pediculoză, scabie sau oricare altă boală.
Specialiștii subliniază că acest lucru este interzis.
„Pediculoza și scabia nu prezintă un motiv de rușine, sunt afecțiuni care trebuie tratate corect și eficient, cu medicamente și soluții speciale, procurate din farmaciile umane și sunt categoric interzis din cele veterinare”, punctează ANSP, îndemnând maturii să țină ascunse de copii produsele chimice, iar veterinarii, inclusiv din farmaciile veterinare - să informeze populația că nu trebuie să utilizeze medicamentele de uz veterinar și fitosanitar pentru tratamentul scabiei sau pediculozei.
În R. Moldova au fost înregistrate în anul curent 57 de cazuri de intoxicații cu pesticide, în urma cărora două persoane au decedat. Mai mult de jumătate dintre cazuri, 37, au avut loc în lunile mai și iunie curent. 22 de cazuri de intoxicație cu pesticide au vizat copiii, dintre care 15 aveau vârste cuprinse între 1 și 3 ani.
ANSP mai precizează că, pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova este atestată o majorare continuă a cazurilor de intoxicații acute de etiologie chimică în rândul copiilor, în condiții casnice, inclusiv letale.
Iată câteva dintre ele:
*Urmare a utilizării necorespunzătoare a insecticidului Valsafid (s.a. fosfură de aluminiu), într-o gospodărie particulară din satul Flocoasa, raionul Cantemir, a avut loc în 2018 o intoxicație acută în grup, cu afectarea a șapte persoane, dintre care trei copii cu vârste cuprinse între 4 - 11 ani au decedat.
*În satul Bucuria, raionul Cahul, în rezultatul aplicării suspensiei „Benzilbenzoat” și a preparatului de uz fitosanitar cu conținut de sulf „pucioasă” împotriva scabiei, un adolescent de 16 ani a decedat în 2019.
*Un alt caz de intoxicație a fost înregistrat în rezultatul aplicării insecticidului Neocidol (substanța activă – Diazinon) contra pediculozei, cu afectarea a șapte persoane, dintre care cinci copii și doi maturi din satul Cociulia, raionul Cantemir, spitalizați în regim de urgență în instituțiile medicale specializate din Chișinău.
*Doi copii din satul Sămănanca, raionul Orhei, s-au intoxicat cu insecticidul Blotic aplicat contra pediculozei. În rezultat, o fetiță de 12 ani a decedat.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2