OFICIAL // Tot mai multe persoane domiciliate în stânga Nistrului solicită cetățenia R. Moldova: Câți transnistreni dețin pașapoarte ale R. Moldova
Circa 359 de mii de cetățeni domiciliați în Transnistria, regiune controlată de regimul separatist de la Tiraspol, au cetățenia R. Moldova, potrivit ultimelor date furnizate de Agenția Servicii Publice (ASP).
Biroul Politici de Reintegrare informează, cu referire la datele furnizate de Agenția Servicii Publice pentru situația de la 31 martie curent, că 362 926 de locuitori domiciliați în stânga Nistrului și municipiul Tighina erau luați la evidență în Registrul de stat al populației.
Dintre aceștia, 353 877 aveau cetățenia Republicii Moldova, 331 321 - pașapoarte ale cetățeanului Republicii Moldova și 295 505 - buletine de identitate.
Cifra a crescut în mai puțin de un an cu peste 8 000 de persoane, în iulie 2022 fiind 345 888 de persoane din stânga Nistrului care dețineau cetățenia R. Moldova.
În perioada 1 ianuarie - 31 martie 2023, de înlesniri la eliberarea buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova au beneficiat 869 de locuitori din regiunea transnistreană și 168 - la eliberarea buletinului de identitate provizoriu.
„În condițiile procedurii simplificate de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova (în baza consimțământului în scris și în temeiul documentelor de stare civilă ce atestă nașterea pe teritoriul țării), în perioada 19 aprilie 2018 - 31 martie 2023, au fost recunoscute drept cetăţeni ai Republicii Moldova 33 462 de persoane, dintre care 23 067 (circa 69%) sunt locuitori din stânga Nistrului și mun. Bender (Tighina - n.r.) ce au obținut anterior acte de identitate ale cetățeanului Republicii Moldova”, arată BPR într-un comunicat de presă.
Aceeași sursă precizează că, pe parcursul primului trimestru al anului curent, 2 197 de persoane din regiune au solicitat certificarea faptelor de stare civilă, fiind certificate pentru aceștia 2 340 de documente de stare civilă și 1 663 de duplicate eliberate urmare a adresărilor repetate.
Consumul de energie electrică de la centrala din Transnistria a scăzut la 31%: „Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină”. 27% din energia electrică o importăm din România
GRT, postul de televiziune din Găgăuzia, pierde procesul cu CA: Nu a difuzat programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și a fost amendat cu 25 000 de lei
„Poama” din trotuare: Unul dintre funcționarii Primăriei Chișinău reținuți de CNA este Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Consilierii PAS solicită demisia acestuia: „45 de milioane de lei otkat pentru partidul MAN!”