„Toscana de Moldova”... în apropiere de capitală?! Directorul Combinatului „Cricova”, Sorin Maslo: „După plantarea viței-de-vie, va fi un ansamblu peisagistic UNIC şi irepetabil”
Agenția Proprietăți Publice (APP) a transmis, în comodat, Combinatului de Vinuri „Cricova” S.A. terenuri agricole cu o suprafață totală de 672 de hectare, în municipiul Chișinău. Directorul întreprinderii, Sorin Maslo, a dat asigurări că această decizie luată în luna septembrie va genera o serie de oportunități pentru „Cricova”, dar și va aduce plusvaloarea ramurii vitivinicole și R. Moldova, în general.
„Conform situației din octombrie, Combinatul de Vinuri „Cricova” deținea în proprietate și folosință plantații de viță-de-vie cu o suprafață totală de circa 630 ha din necesarul de 1 000 ha. Iar aceste terenuri, care de altfel nu erau utilizate, prelucrate, înseamnă un viitor prosper pentru întreprinderea cu capital de stat. Pe parcursul ultimilor ani se atestă o creștere a consumului și o cerere sporită din partea consumatorilor, atât pe piața internă, dar cu predilecție pe cea externă, față de produsele vinicole din soiuri autohtone (Fetească Albă, Fetească Regală, Viorica, Rară Neagră), iar suprafețele de teren ocupate cu astfel de struguri sunt relativ mici în R. Moldova, inclusiv și la Combinatul de Vinuri „Cricova”. Astfel, cantitatea de materie primă necesară este insuficientă. Combinatul nu dispune de mijloace financiare pe care ar putea să le direcționeze în vederea cumpărării unor noi terenuri, iar achiziționarea de struguri de la alți producători generează cheltuieli importante, care afectează direct prețurile și profitabilitatea întreprinderii”, a explicat Sorin Maslo într-un interviu pentru www.locals.md.
Totodată, Sorin Maslo a menționat că întreprinderea pe care o conduce dispune de potențialul necesar, pentru a reabilita terenurile respective, astfel încât să genereze plusvaloare.
În plus, terenurile solicitate pentru a fi transmise în folosință sunt amplasate în apropiere de combinat, astfel că utilizarea lor este eficientă și rațională din punct de vedere economic și logistic.
Obținerea gestiunii acestor terenuri reprezintă un pas important în dezvoltarea companiei.
„Se va soluționa parțial problema achiziționării cu materie primă, fapt ce va duce direct la creșterea volumului de producere, a volumelor de vânzări și respectiv exporturi, piețe noi de desfacere și noi contracte de colaborare. Pe aceste arii vor fi implementate, odată cu reabilitarea lor, principii sustenabile de prelucrare a viței-de-vie. Pe aceste arii ne propunem să fie plantate și soiurile autohtone, care sunt tot mai solicitate și se cer a fi scoase în evidență, în special pe piețele externe”, a subliniat Sorin Maslo.
Nu în ultimul rând, directorul Combinatul de Vinuri „Cricova” are planuri mari în privința atragerii cât mai multor turiști pe viitoarea podgorie.
„Mai mult, terenurile solicitate pentru a fi transmise în folosință, grație faptului că sunt în apropiere de Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A., după plantarea lor cu viță-de-vie, vor crea un ansamblu peisagistic unic și irepetabil, dacă vreți - „Toscana de Moldova” - care ar aduce plusvaloare prin formarea și dezvoltarea unui punct inedit și de mare atracție turistică”, a conchis directorul „Cricova”.
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român