TOPUL țărilor din care R. Moldova IMPORTĂ cele mai multe mărfuri: Din Rusia cumpărăm de trei ori mai MULT decât vindem
R. Moldova a importat, în primele zece luni ale anului curent, mărfuri în valoare de peste 4,181 de miliarde de dolari, cu 21,6% mai mult decât în perioada lunilor ianuarie - septembrie 2017.
Cifra este de două ori mai mare decât cea a exporturilor realizate în aceeași perioadă - de 1,960 de miliarde de dolari.
Importurile de mărfuri din țările Uniunii Europene s-au cifrat la 2,108 miliarde de dolari, acestea deținând o pondere de 50,4% în total importuri, în condițiile în care vindem pe piața UE aproape 70% din produsele moldovenești.
Importurile de mărfuri provenite din țările CSI au avut o valoare de peste un miliard de dolari, deși în fostul spațiu sovietic am vândut mărfuri de 306 milioane de dolari.
Chiar dacă R. Moldova vinde cele mai multe produse în România, Italia și Germania, cumpără mai mult din Rusia, China și Ucraina.
Vedeți mai jos statele din care R. Moldova a importat cele mai multe mărfuri în perioada ianuarie - septembrie 2018:
România - importuri de 621,4 milioane de dolari (exporturi de 561,9 milioane de dolari);
Federația Rusă - importuri de 486 de milioane de dolari (exporturi de 159,5 milioane de dolari);
China - importuri de 438,1 milioane de dolari (exporturi de 13,2 milioane de dolari);
Ucraina - importuri de 419,5 milioane de dolari (exporturi de 58,5 milioane de dolari);
Germania - importuri de 355,1 milioane de dolari (exporturi de 163,8 milioane de dolari);
Italia - importuri de 289,5 milioane de dolari (exporturi de 229,7 milioane de dolari);
Turcia - importuri de 238 de milioane de dolari (exporturi de 60,5 milioane de dolari);
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”