TOPUL celor mai PERFORMANTE TREI BĂNCI din R. Moldova: Care au cea mai mare cotă pe piață după portofoliul de credite
Top 3 al celor mai performante bănci din R. Moldova, realizat de Centrul Analitic „Expert-Grup”, este condus de bănci de importanță sistemică pentru sistemul bancar și financiar național - B.C. Moldova-Agroindbank (MAIB), urmată B.C. Mobias-Banca și B.C. Moldindconbank (MICB).
Analiza „Expert-Grup” se referă, de asemenea, la băncile cu cele mai calitative active, cu cea mai mare rentabilitate a capitalului etc.:
- Băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele: BCR Chișinău; B.C. Eximbank și B.C. „EuroCreditBank”;
- Băncile cu cel mai mare volum de active lichide: B.C. Eximbank; B.C. „Victoriabank”; și BCR Chișinău;
- Băncile cu cele mai calitative active: B.C. Eximbank; B.C. „FinComBank”; și B.C. „EuroCreditBank”;
- Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: B.C. „Moldindconbank”; B.C. „Moldova-Agroindbank” și B.C. „Mobiasbanca”;
- Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite: B.C. „Moldova-Agroindbank”; B.C. „Moldindconbank” și B.C. „B.C. „Mobiasbanca”.
Experții notează că, pe fundalul unor performanțe sporite, alte două bănci - BC ProCreditBank și BC BCR Chișinău - înregistrează un avans consistent față de lunile precedente.
În primele patru luni ale anului 2018, profitul acumulat de bănci se cifra la circa 555,4 milioane de lei, fiind influențat negativ de pierderile calculate de o singură bancă (BC Eximbank - 118 mil. MDL urmare procesului de restructurare a activelor și preluare de către noii acționari).
La sfârșitul lunii aprilie a anului curent, situația financiară a sistemului bancar continuă să se mențină robustă. Rezervele consistente de capital acumulate în urma unei politici austere de dividend promovată de mai multe bănci oferă o bună capacitate de absorbție a pierderilor și resurse pentru susținerea activității de creditare.
Suficiența capitalului ponderat la risc rămâne la un nivel de peste 30% pe întreg sectorul bancar, oscilând în jurul valorii de 30% pentru băncile mari și de peste 50% pentru cele mici. Lichiditatea băncilor rămâne mult peste limitele reglementate, dar și cele recomandate de practica bancară, fapt ce amplifică apariția unor costuri de oportunitate din ce în ce mai mari.
Activitatea de creditare înregistrează o ușoară dinamizare, la sfârșitul lunii aprilie 2018 stocul total de credite înregistrând valoarea de 32,5 miliarde de lei, cu circa 200 de milioane de lei mai mult decât în luna martie.
Radu Ghilaș, regizor, actor: Piesa „Eu am vorbit cu Putin” este „o exorcizare a fricilor legate de război și de figura lui Vladimir Putin”
Scenariul din R. Moldova, APLICAT și în România? Un agent al Rusiei plănuia un ATENTAT lângă București. El făcea parte dintr-o rețea care opera și în Polonia și Cehia
Licențierea importului de cereale și oleaginoase ar putea fi extinsă și pentru anul 2025: MAIA a inițiat procesul