TOPUL alimentelor recomandate și nerecomandate în POST
De când mă ştiu am ţinut post. Postul Paştelui, Postul Crăciunului, plus vinerea, plus postul Sfintei Marii sau cel al Sfinţilor Petru şi Pavel. Pentru că îl ţineam după ureche şi mă refugiam fie în pateuri cu ciuperci (cu multă margarină) sau cornuleţe cu rahat, şi pentru că pe la finalul celor 40 de zile abia mă ţineam pe picioare, m-am gândit ca anul acesta să ţin postul profesionist.
Aşa că am apelat la ajutorul medicului nutriţionist Luminiţa Florea, specialist în nutriţie, pe care am rugat-o să ne spună care sunt, din punctul de vedere al unui nutriţionist, cele mai bune 20 de alimente de mâncat în timpul postului. În funcţie de valoarea lor nutritivă şi de conţinutul în proteine vegetale, doamna doctor a întocmit un top valoros.
Ţinând cont că noi, femeile, ar trebui să avem un aport proteic de 1 g de proteine/ kilogram corp/zi, iată o listă care ne va ajuta să ţinem postul şi acest lucru să nu dăuneze sănătăţii. Trebuie să mai aveţi în vedere că valorile sunt pentru un gramaj de produs nefiert şi că prin fierbere aportul de proteine scade la jumătate.
1. Granule/ cuburi de soia (nefierte) - 45-50 g proteine/ 100 g de produs nefiert
2. Oleaginoase: FISTIC - 20-25 g proteine/ 100 g; MIGDALE - 20 g proteine/ 100 g; ALUNE - 15-20 g proteine/ 100 g; NUCI ROMÂNEŞTI - 15 g proteine/ 100 g; - NUCI PECAN - 9 g proteine/ 100 g; NUCI MACADAMIA - 8 g proteine/ 100 g
3. Boabe de soia - 13 g proteine/ 100 g (boabe fierte)
4. Batoane proteice cu soia- 11-12 g proteine/ 100 g
5. Cereale:- MUESLI SIMPLU - 7-10 g proteine/ 100 g ; - ORZ , OVĂZ - 10-12 g proteine/ 100 g
6. Linte - 9 g proteine/ 100 g (linte fiartă)
7. Fasole boabe - 8-9 g proteine/ 100 g (fasole fiartă)
8. Hrişcă - 6-7 g proteine/ 100 g (hrişcă fiartă)
9. Paste făinoase integrale - 6-8 g proteine/ 100 g (paste fierte)
10. Orez - 6-8 g proteine/ 100 g (orez fiert)
11. Mazăre - 4 g proteine/ 100 g (mazăre fiartă)
12. Quinoa - 4 g proteine/ 100 g (quinoa fiartă)
13. Cous-cous - 4 g proteine/ 100 g (cous-cous fiert)
14. Porumb - 4 g proteine/ 100 g (porumb fiert)
15. Ciuperci - 3-4 g proteine/ 100 g
16. Cartof - 2-4 g proteine/ 100 g (cartof gătit)
17. Lapte de soia/ iaurt - 3 g proteine/ 100 ml/g
18. Frunze verzi - spanac; stevie; urzici; leurdă - 2-3 g proteine/ 100 g (frunze fierte)
19. Germeni de soia - 2 g proteine/ 100 g
20. Avocado - 2 g proteine/ 100 g
Top 20 de alimente nerecomandate în post
În continuare, nutriționistul recomandă să ne ferim de următoarele alimente cu conținut nutritiv dezechilibrat cauzat de puține proteine, însă grăsimi și glucide din belșug, alimente pe care le condamnă și spune să le evităm şi în post, şi în afara lui.
- Margarina (chiar și cea light are între 25% până la 40-70% grăsime)
- Maioneza vegetală (30-40% grăsime)
- Halva (30-40% grăsime)
- Foietaje: saleuri, sărățele, plăcinte cu foi și umplutură vegetală de ciuperci, spanac (10-20-30% grăsime)
- Dressinguri pentru salate pe bază de maioneză vegetală (20-30% grăsime)
- Chips-uri de cartofi/ porumb cu legume (20-30% grăsime)
- Biscuiți din soia/ vegetali (15-20% grăsime)
- Biscuiți cu cremă tip Eugenie sau napolitane (15-20% grăsime)
- Parizer vegetal (15% grăsime)
- Smântână vegetală (15% grăsime)
- Salată de vinete/ ciuperci cu maioneză vegetală (10-15% grăsime)
- Salata de humus (cea din comerț) (10-20% grăsime)
- Pateu vegetal/ soia (10-15-20% grăsime)
- Crenvurști vegetali (10-15% grăsime)
- Chiftele din soia; șnițel de soia (10% grăsime)
- Zacuscă (din comerț) (5-10% grăsime)
- Salam vegetal/ cu legume (7 % grăsime)
- Covrigei (simpli, cu ulei de măsline, cu semințe) (7-15% grăsime)
- Hamburger din soia (3% grasime)
- Crochete din soia (4% grăsime)
Sursa: csid.ro
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România