Topul alimentelor de PRIMĂVARĂ și beneficiile lor
Odată cu venirea primăverii, organismul este tot mai slăbit, iar majoritatea dintre noi acuzăm în această perioada stări de oboseală generală, însoțite de slăbiciune fizică și incapacitate de concentrare. Medicii nutritioniști spun că toate aceste stări apar din cauza lipsei vitaminelor și a mineralelor din corp. Mai mult, lipsa unui stil de viață ordonat, care să cuprindă exerciții fizice și o alimentație diversificată, accentuează starea de moleșeală, scrie ceseintampladoctore.ro. Medicii recomandă să includem în alimentaţia zilnică cel puţin unul dintre alimentele specifice acestui anotimp pentru a preveni apariţia asteniei, a anemiei şi a depresiei.
Spanacul: protejează vederea
„Spanacul este bogat în fier, acid folic şi calciu", spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Contrar legendei, absorbţia de fier este foarte scăzută, fiind combinat cu acidul oxalic, rămâne neabsorbit şi are efecte de accelerare a tranzitului intestinal lent, adaugă specialistul. „Persoanele care mănâncă regulat spanac prezintă un risc scăzut de cataractă, deoarece alimentul conţine luteină, o substanţă care protejează proteinele cristalului", precizează dr. Bilic.
Salata verde are proprietăţi sedative
Salata verde este bogată în beta-caroten şi vitamina C. „Este diuretică, ameliorează problemele digestive, iar conţinutul de fibre şi antioxidanţi scade riscul de cancer de colon. În plus, datorită conţinutului de latex alb, prezent în tijele de salată, acest aliment are proprietăţi sedative", explică nutriţionistul. De asemenea, frunzele de salată sunt sărace în kilocalorii şi au un conţinut ridicat de minerale şi vitamine benefice pentru organism.
Ridichea, regina antioxidanţilor
Ridichea este un alt aliment „vedetă” al acestui sezon. Medicii nutriţionişti spun că această legumă are un conţinut ridicat de antioxidanţi şi astfel devine aliatul împotriva cancerului. Specialiştii recomandă acest aliment în curele de slăbire, deoarece are un conţinut caloric scăzut, iar procentul ridicat de apă e încă un plus de luat în calcul pentru persoanele aflate la regim. Ridichea este recomandă persoanelor care au un ten sensibil, deoarece conţine vitamina C, fosfor, zinc şi o parte din vitaminele B, spun nutriţioniştii.
Urzicile ajută la detoxifiere
Urzicile conţin un număr mare de aminoacizi, vitamina A, B2, C şi K, clorofila, săruri minerale, precum calciu, magneziu, fier şi siliciu, substanţe proteice şi acid folic. Specialiştii spun că acestea vitaminizează şi remineralizează organismul, elimină starea de anemie, curăţă sângele având efect detoxifiant şi are efect benefic în cazul persoanelor care suferă de bronşite sau astm, afecţiuni des întâlnite în această perioadă.
„Spanacul şi urzicile nu trebuie gătite mai mult de trei-patru minute, deoarece, în caz contrar, organismul nu va mai beneficia de calităţile nutritive oferite de aceste alimente”, conchide dr. Bilic.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"