TOP // Raioanele cu cea mai bună INFRASTRUCTURĂ din R. Moldova
O infrastructură bună atrage, de regulă, mai mulți investitori. Totuși, în R. Moldova avem un paradox – cele mai dezvoltate regiuni din punct de vedere economic sunt Chișinăul și Bălțiul, dar infrastructura din aceste municipii cedează în fața celei existente în alte regiuni ale republicii.
Topul celor mai competitive raioane, elaborat recent de IDIS „Viitorul” (http://competitiveness.viitorul.org/), arată că la Soroca, Briceni și Edineț există cea mai bună infrastructură din R. Moldova. Pe o scară de la unu la șase, aceste regiuni au luat 4,47, 4,46 și, respectiv, 4,31 de puncte.
Media pe țară a fost estimată la 3,89, iar Chișinăul, unde sunt plătite cele mai mari salarii, este situat sub această medie, fiind chiar ultima dintre cele 35 de regiuni analizate - cu 3,22 de puncte. Municipiul Bălți este pe locul șapte în acest top, cu un punctaj de 4,2.
Printre raioanele situate deasupra mediei pe țară la capitolul infrastructură se mai numără Căușeni, Rezina, Ocnița, Drochia, Strășeni, Florești, Glodeni etc. La polul opus, alături de Chișinău, mai regăsim Basarabeasca, UTA Găgăuzia, Cahulul și raionul Cantemir.
Același raport al competitivității regiunilor din R. Moldova, semnat de experții Tatiana Lariușin, Liubomir Chiriac și Ion Butmalai, arată că la capitolul producției economice Chișinăul a acumulat un punctaj de 5,68 din șase maximum posibile, urmat de Bălți cu 5,04 puncte. În top cinci al regiunilor cu cea mai multă producție economică mai regăsim Rezina – 4,49 de puncte, Drochia – 4,26 de puncte și Ialoveni – 4,03 puncte.
Sursa: Buletinul „Bugete fără secrete” al IDIS „Viitorul”
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”