Top OPT cele mai frumoase castele din România, de văzut o dată în viață
Ce ai spune de o vacanță aparte, într-o lume cu prinți și prințese, cu legende uimitoare și castele de poveste? România se poate mândri că încă mai are astfel de construcții, bine conservate, care te vor transpune în timpuri demult apuse. Vă arătăm doar opt dintre bijuteriile arhitecturale, pe care trebuie să le vezi în călătoriile tale prin țară și care, cu siguranță, te vor uimi.
1.CASTELUL PELEȘ
Unde? Sinaia – la 140 km de București, județul Prahova.
Castelul Peleș este, fără îndoială, cea mai importantă clădire istorică din România – Muzeul Național Peleș. Piatra de temelie a fost pusă, în august 1875, și a fost inaugurat în 1883. A fost construit de arhitectul german, Johannes Schultz, care i-a conferit un aspect de chalet elveţian, decorat la exterior, în stil german. Regele Carol I a gândit construcția acestui castel ca fiind legătura simbolică între familia regală şi poporul român.
Castelul a fost naţionalizat în 1948, iar, din 1953, a devenit muzeu. După Revoluție, a trecut în proprietatea Casei Regale Române, sub administrarea statului român. Interiorul vă va uimi prin multitudinea detaliilor și a obiectelor valoroase expuse aici. Nu rata Sălile de Arme, Sala de Muzică și Sala Maură.
Cât costă?
Sunt trei tururi de vizitare:
- expoziția de bază, 50 de lei pentru adulți și 12,50 lei pentru elevi și studenți, 25 de lei pentru pensionari.
- tur opțional 1, la parter și etaj: 100 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru elevi și studenți, 50 de lei pentru pensionari.
- tur opțional 2, parter, etaj 1 și etaj 2: 150 de lei pentru adulți, 37,50 pentru elevi și studenți și 75 de lei pentru pensionari.
Program de vizitare: Luni închis, Marți: 9:15 – 16:15, Miercuri: 10:00 – 16:15, Joi – Duminică: 9:15 – 16:15.
Casa de bilete se închide la ora 16:10.
2. CASTELUL CORVINILOR
Unde? Hunedoara, strada Curtea Corvineștilor 1-3, județul Hunedoara.
Este un castel de o frumusețe aparte, despre care s-au țesut, de-a lungul timpului, legende și povești fermecătoare. Dacă îl privești din exterior, te duce cu gândul la celebrul Castel Neuschwanstein din Germania. Prima piatră de temelie a fost pusă în secolul al XIV-lea. După anul 1440, Iancu de Hunedoara a transformat vechea cetate într-un castel impunător, cu turnuri de apărare.
În secolul al XVII-lea, principele Gabriel Bethlen aduce modificări și construiește un alt corp de clădire numit Palatul Mare, Turnul Alb și Terasa de Artilerie. Castelul Corvinilor, așa cum îl vedem astăzi, a fost restaurat în 2007. Legendele spun că fântâna din interior ar fi fost săpată timp de 15 ani de trei prizonieri turci, cărora Ioan de Hunedoara le-a promis că îi va elibera atunci când vor găsi apă. Însă, după moartea sa, soția lui Ioan, nu se ține de promisiune și decide ca prizonierii să fie uciși, deși terminaseră fântâna. Turcii au avut o ultimă dorință, să lase o inscripție pe cheile fântânii. Au scris: ,,apă ai, inimă nu’’.
Cât costă?
Adulți: 40 de lei, elevi și studenți: 10 lei pensionari: 20 de lei, tururile ghidate în limba română: 40 de lei, tururile ghidate în limba engleză: 70 de lei.
Program de vizitare: luni: 12-20, marți-duminică: 9-20.
Obiective turistice din Hunedoara
Cetatea Deva;
Sarmisegetusa Regia;
Sarmisegetusa Ulpia Traiana;
Mănăstirea Prislop;
Parcul Național Retezat;
I Giardini di Zoe;
Cascada Clocota;
Cheile Băniței
3. CASTELUL BRAN
Unde? Bran, la 30 de kilometri de Brașov, strada General Traian Mosoiu, nr. 24, județul Brașov.
Este cel mai faimos castel al României, vizitat de mii de turiști din întreaga lume, al cărui nume este des asociat cu legenda Contelui Dracula. În realitatea istorică, lucrurile stau însă diferit. Piatra de temelie a castelului a fost pusă, inițial, de cavalerii teutoni, la sfârșitul secolului al XII-lea. După ce au fost alungați, regele Ludovic cel Mare al Ungariei, acordă locuitorilor Brașovului privilegiul de a ridica un castel. Cu ajutorul a 600 de sași din Scaunul Brașovului, construcția a fost finalizată în anul 1388.
Ridicat pe o stâncă impunătoare, castelul a fost folosit drept punct de supraveghere al zonei, dar și vamă. Vlad Țepeș, de numele căruia este legat locul, atacă fortăreața în 1469, ca să îi pedepseacă pe sașii care cereau taxe mari. A făcut prăpăd și a ucis mulți sași, fiind ilustrat în epocă drept un tiran sângeros.
De-a lungul anilor, Castelul Bran a fost în proprietatea mai multor domnitori, iar, la 1 decembrie 1920, locuitorii Brașovului i-au oferit în dar castelul Reginei Maria, pe care l-a transformat în reședință pentru membrii familiei regale. În anul 1948, castelul a fost naționalizat, iar, în 2006, a revenit familiei de Habsburg.
Cât costă?
Adulți: 60 de lei, elevi și studenți: 15 lei, pensionari: 40 de lei.
Program de vizitare: 1 octombrie-31 martie: luni 12.00-16.00, marți-duminică: 9.00-16.00
1 aprilie-30 septembrie: luni: 12.00-18.00, marți-duminică: 9.00-18.00.
4. CASTELUL KAROLYI
Unde? Carei, Bd. 25 Octombrie, nr.1, județul Satu Mare.
Castelul Karolyi este locul pe care trebuie să-l pui pe lista de călătorii de anul acesta, dacă vrei să descoperi o altfel de Românie, departe de locurile turistice mult prea promovate și mult prea aglomerate. De ce să nu îndrăznești să vrei mai mult de la vacanța ta și să fii tu acela care le va povesti prietenilor despre frumusețile pe care le-ai găsit la Carei, în orașul-castel, cu o moștenire culturală impresionantă. Castelul Karolyi te va impresiona, cu siguranță. Este acel loc pe care vei fi uimit să-l vezi.
A fost ridicat, în anul 1482, de familia nobiliară Karolyi și a fost folosit ca fortăreață de apărare împotriva turcilor. În secolul al XVIII-lea, clădirea a primit amprenta stilului baroc și tot cam atunci a fost creată și grădina care înconjoară castelul. În secolul al XIX-lea, a fost renovat în stil eclectic, neo-gotic. După anul 1907, după ce familia Karolyi a părăsit castelul, construcția s-a degradat. Castelul Karolyi a fost renovat, între anii 2009 și 2012, și găzduiește, acum, mai multe expoziții permanente.
Cât costă?
20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru elevi, studenți și pensionari.
Program de vizitare: de marți până duminică, între orele 09:00- 17:00.
5. CASTELUL CANTACUZINO
Unde? Castelul Cantacuzino este situat în Bușteni, pe strada Zamorei, nr.1, județul Prahova.
Un alt loc tare frumos și încărcat de istorie este Castelul Cantacuzino din Bușteni. A fost construit, în 1911, în stil neoromânesc, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, numit și Nababul, fost ministru al României. Domeniul se întinde pe mai bine de 3000 de metri pătrați și este înconjurat de un parc impresionant.
Castelul este înconjurat de cascade, grote și fântâni arteziene și este o minune a arhitecturii românești. Interiorul nu dezminte nici el. Este o dovadă de măiestrie: plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn sau fier forjat, șeminee, toate îi dau un aer romantic. Interesant de văzut este colecția de heraldică reprezentând blazoanele familiilor de boieri înrudiți cu boierii Cantacuzini. Vă puteți caza în vila de lângă castel.
Cât costă?
Sunt mai multe pachete de vizitare din care poți să alegi, individual costă 70 de lei pentru un adult și 50 de lei pentru elevi, studenți și pensionari.
Program de vizitare: Luni- duminică: 10.00-20.00.
6. CASTELUL HALLER
Unde? Este situat la 22 de kilometri de orașul Târgu Mureș, pe malul râului Mureș, aproape de drumul european E60 și la 9 km de Aeroportul Internațional Târgu Mureș.
Chiar în inima Transilvaniei, din Ogra, Mureș, se află pensiunea Castel Haller – o clădire în stil post baroc, ridicată în secolul al XVII-lea, renovată recent. Ca și alte conace ale vremii, a avut de pătimit din cauza comuniștilor. Clădirea a fost naționalizată, în anul 1949, și transformată în școală, internat și sfat popular. Castelul a fost restituit familiei Haller și, apoi, vândut familiei Foriș din Târgu Mureș.
Din 2011, castelul funcționează ca pensiune, restaurant și cramă cu 100 de locuri. În plus, are și un centru de recreere cu apă termală sărată obținută chiar din curtea castelului. Vă puteți relaxa în jacuzzi, în sauna finlandeză sau în camera de salină. Are și bazin pentru copii și ciubăr exterior cu apă sărată. În incinta castelului, sunt 14 camere toate amenajate cu mobilier în stil vechi. Camerele au fost reconstruite cu atenție, ca să redea, întocmai, tabloul vieții nobilimii acelor vremuri.
7. CASTELUL STURDZA
Unde? Satul Miclăușeni este situat la o distanță de 20 kilometri de orașul Român și 65 de kilometri de Iași. Mănăstirea Miclaușeni este situată aproape de Lunca Siretului, pe partea stânga a drumului european E 583 dinspre Iași spre Bacău, la o distanţa de 18 km de Târgu Frumos și 21 km de Roman.
Castelul Sturdza este o adevărată bijuterie arhitectonică, monument de artă gotică. Ar putea fi comparat, cumva, cu frumosul castel al Albei ca Zăpadă. Castelul de la Miclăușeni a fost ridicat, între anii 1880 – 1904, de către George Sturdza și, soția sa, Maria. Domeniul cuprinde Castelul, Mănăstirea Miclăușeni și un parc dendrologic cu o mare varietate de arbori, printre care și ornamentali (ginko biloba, salcâm japonez). Cel mai bătrân arbore din parc este un stejar, care are o vârstă de aproape 400 de ani.
În timpul celui de-al doilea război mondial, Castelul Sturdza a fost abandonat, pentru că frontul era foarte aproape. Clădirea a fost devastată: mobila și bunurile furate, iar cărțile au fost puse pe foc de soldații ruși. O mare parte din mobilă, uși și ferestre erau sculptate în lemn de trandafir. Pentru scară centrală, marmură a fost adusă din Dalmația, iar, la sobe, s-a folosit teracotă pictată. În anul 2001, castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Vă puteți caza aici într-o clădire istorică, situată în apropierea Castelului Sturdza.
Cât costă?
20 de lei pentru adulți și 15 lei pentru elevii de liceu, pensionari și studenți, 10 lei pentru elevii de ciclu primar.
Program de vizitare:
Luni: 10:00 – 16:00
Marți – Vineri: 11.00 – 18.00
Sâmbăta și Duminica: 12.00 – 18.00.
8. CASTELUL KALNOKY
Unde? Micloșoara, Covasna – 230 de km de București, 430 de km de Constanța, 33 de km de Brașov, 280 km de Iași.
Așa-i că nu te-ai gândit să te duci, până acum, în vacanță, în Covasna, în Ținutul Conacelor? Nici noi. Până când am descoperit acest colț de rai, neatins încă de modernitate, cu castele și conace vechi, cu povești despre conți și contese, cu sate idilice și peisaje bune de păstrat în minte pentru mult timp. Castelul Kalnoky se afla la doar câteva minute de mers pe jos de casa de oaspeți, iar aici poți vedea Muzeul Vieții Transilvănene. Serile, te poți delecta cu o bere locală, la Stone Pub, poți savura un gulaș și poți să vezi cum vin vacile de la câmp.
Cât costă?
Biletele pentru vizitarea muzeului se pot cumpara doar de la Stone Pub din satul Micloșoara, Strada Principală nr. 85.
Biletul de intrare costă 20 de lei pentru adulți, iar pentru copii, locuitorii comunităților din zona Baraolt și pensionari biletul costă 10 lei.
Program de vizitare: Vineri- Duminică 11:00-16:00; Luni-Joi închis.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani