TOP NAȚIONAL // Misiunea diplomatică a anului 2024 - Ambasada R. Moldova în Ucraina: „Chiar și după aproape trei ani de război, este greu să te obișnuiești cu un așa ritm de viață”
Ambasadorul R. Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri: „Este greu de găsit un cuvânt care ar caracteriza nu doar 2024, dar întreaga perioadă de război. Dar primul cuvânt care îmi vine în gând și care, cred eu, i-ar uni pe toți este перемога, ceea ce în română ar însemna victorie”
De la începutul războiului, alarma a răsunat la Kiev de peste 1 400 de ori, iar cea mai de durată a fost de aproape 10 ore în continuu. Totodată, în raza orașului au avut loc peste 250 de explozii, una chiar la câteva sute de metri de clădirea misiunii diplomatice moldovenești din capitala ucraineană.
În asemenea condiții activează angajații Ambasadei R. Moldova în Ucraina, care reușesc, pe vreme de război, să reprezinte cu demnitate interesul național, să ajute cetățenii, dar și să dezvolte cooperarea bilaterală dintre Chișinău și Kiev.
Cum a fost anul 2024 pentru membrii Ambasadei R. Moldova în Ucraina și pentru relațiile dintre Chișinău și Kiev, ne spune Ambasadorul Valeriu Chiveri, într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL.
Raisa Lozinschi: Domnule Ambasador Valeriu Chiveri, cetățenii R. Moldova urmăresc cu îngrijorare știrile despre ororile provocate de rachetele rusești lansate împotriva Ucrainei, care cad inclusiv peste Kiev, acolo unde vă aflați Dvs. și toți angajații misiunii diplomatice a R. Moldova. Cu ce gânduri mergeți în fiecare zi la muncă?
Valeriu Chiveri: În primul rând, vă mulțumesc pentru posibilitatea de a răspunde la întrebările Dvs., fiind conștienți că cititorul din Republica Moldova este îngrijorat de situația din Ucraina.
După cum vă dați bine seama, situația de securitate este complicată, iar rachetele și dronele continuă să lovească obiective civile practic în fiecare zi, inclusiv la Kiev.
În pofida acestei situații de forță majoră, misiunea își continuă activitatea, iar prezența noastră la Kiev este și un element de solidaritate cu poporul ucrainean.
Nu putem spune că am revenit la agenda obișnuită a unei misiunii diplomatice, totuși putem menționa că am depus eforturi pentru a intensifica dialogul politic la nivel înalt, precum și a promova cât mai frecvent contactele ministerelor de profil în domeniile de interes comun.
Totodată, au crescut semnificativ solicitările pentru servicii consulare atât din partea cetățenilor noștri, cât și a celor străini care se adresează, în special, pentru obținerea vizelor de tranzit.
După cum vedeți, spectrul activităților noastre este destul de larg și obiectivul nostru este să facem tot posibilul pentru a răspunde acestor cerințe, pe care, în condiții de război, le-aș numi chiar provocări.
Ce faceți atunci când sună alarma? Unde erați și ce făceați în momentul în care o rachetă a căzut în apropierea sediului Ambasadei R. Moldova la Kiev?
Pentru început, o mică statistică. De la începutul războiului, alarma a răsunat la Kiev de peste 1 400 de ori cu o durată medie de peste o oră, iar cea mai de durată a fost de aproape 10 ore. Totodată, în raza orașului au avut loc peste 250 de explozii.
În asemenea condiții, angajații misiunii diplomatice activează în același mediu de securitate că oricare cetățean ucrainean și aplică aceleași reguli. În primul rând, este respectată regula „celor doi pereți” și, evident, utilizarea adăposturilor.
Chiar și după aproape trei ani de război, este greu să te obișnuiești cu un așa ritm de viață și facem tot posibilul să respectăm cerințele de securitate.
Cât privește cazul concret, când una din rachete a căzut la câteva sute de metri de ambasada, eram cu toții în incinta misiunii diplomatice, iar explozia a avut loc în același timp cu declanșarea alarmei. Nu a fost o experiența foarte plăcută.
Care a fost cel mai dificil moment pe care l-ați trăit în timpul misiunii pe care o aveți de îndeplinit într-un stat aflat în război, reprezentând interesele R. Moldova? Dar cel mai frumos, emoționant moment?
Războiul a creat suficient de multe situații dificile cu care practic ne confruntăm zilnic. Dar cel mai mare șoc a fost începutul războiului, pe 24 februarie 2022. Personal, nu aveam nici două săptămâni de la preluarea misiunii la Kiev. Membrii familiilor au fost evacuați în aceeași zi, în timp ce unii angajați ai misiunii au rămas la Kiev, ulterior evacuați la Chișinău, Lvov și Cernăuți.
Momente frumoase și emoționate nu sunt prea multe în timp de război, dar, cu permisiunea Dvs., aș menționa două. Primul - redeschiderea ambasadei și ridicarea drapelului de stat, atunci când am revenit la Kiev pe 15 aprilie. Iar cel de-al doilea - înmânarea scrisorilor de acreditare președintelui Volodymyr Zelenskyy pe data de 2 iunie 2022, la câteva luni de la începutul războiului. Întâmplarea a făcut să fiu primul ambasador acreditat în Ucraina după începutul războiului într-o ceremonie deosebită și festivă la Catedrala Sfânta Sofia de la Kiev.
Cum ați caracteriza relațiile bilaterale actuale dintre Chișinău și Kiev?
În primul rând, aș vrea să reconfirm poziția fermă a Republicii Moldova de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Această abordare a permis crearea unui cadru benefic pentru dezvoltarea cooperării bilaterale prin intensificarea contactelor la nivel înalt și ale instituțiilor sectoriale, despre care am vorbit mai devreme.
Spre exemplu, în contextul dezvoltării dialogului politic, s-a reușit organizarea mai multor vizite la Kiev ale președintelui Republicii Moldova, președintelui Parlamentului și ale primului-ministru. A cunoscut dezvoltare cooperarea în domeniul infrastructurii, fiind reabilitat tronsonul de cale ferată Berezino - Basarabeasca, a început realizarea proiectului privind construcția podului auto peste râul Nistru la frontiera de stat moldo-ucraineană în zona localităților Yampil - Cosăuți. De asemenea, Republica Moldova a devenit un coridor important pentru tranzitarea mărfurilor ucrainene, în special a cerealelor spre centrele logistice din România.
Nu pot să nu menționez decizia UE de a începe negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, care a imprimat parteneriatului bilateral un nou impuls strategic, menit să asigure succesul tandemului moldo-ucrainean pe arena europeană, precum și să contribuie la o mai bună cooperare politică și economică bilaterală, la o conectivitate superioară a infrastructurii energetice, de transport și logistice.
Activitățile cu privire la sprijinul inițiativelor conducerii ucrainene pentru încheierea războiului în baza unei păci juste și durabile, spre exemplu Formula păcii, sunt, de asemenea, parte a agendei ambasadei și caracterizează clar atitudinea republicii noastre față de război.
Domnule Ambasador, cum le-ați răspunde unor voci „angajate” de la Chișinău, dar nu numai, care pun la îndoială sau iau în derâdere acțiunile guvernării actuale a Ucrainei, ale președintelui Volodymyr Zelenskyy, de a-și apăra țara în fața agresorului rus?
Dacă există, sunt sigur că asemenea voci sunt într-o minoritate absolută.
I-aș îndemna să vină în Ucraina, să vadă cu ochii proprii ororile agresiunii rusești, să-și dea seama că Ucraina luptă nu doar pentru libertatea și independentă sa, dar și pentru pacea noastră, a tuturor.
Cum ați caracteriza anul 2024 într-un singur cuvânt, reieșind din experiența Dvs. de ambasador într-un stat aflat în război de aproape trei ani?
Este greu de găsit un cuvânt care ar caracteriza nu doar 2024, dar întreaga perioadă de război. Sunt sigur, pentru fiecare care a trecut și trece prin acest calvar există un cuvânt, o expresie separată, cu care trăiește în suflet.
Dar primul cuvânt care îmi vine în gând și care, cred eu, i-ar uni pe toți este „перемога”, ceea ce în română ar însemna „victorie”.
La final, aș dori să exprim sincere mulțumiri echipei ambasadei de la Kiev, celor care au demonstrat tărie și curaj, celor fără de care n-ar fi fost posibilă activitatea unei misiuni în condiții de război.
De asemenea, mulțumesc Ziarului NAȚIONAL pentru nominalizarea Ambasadei de la Kiev în calitate de Misiune a diplomatică a anului. Este o onoare și, în primul rând, meritul întregii echipe!
Domnule Ambasador, Valeriu Chiveri, vă mulțumim pentru interviu!
Biroul Politici de Reintegrare, reacție la sperietorile SVR: „Autoritățile ruse și partenerii lor de pe loc încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova. Joc periculos”
OFICIAL // Decizia UE de a începe negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina, benefică parteneriatului bilateral: Un nou impuls strategic, o mai bună cooperare politică, economică, conectivitate superioară în energetică, transport și logistică
Marcel Ciolacu, desemnat premier de către preşedintele Iohannis