TOP NAȚIONAL // Locotenentul Irina Ciobanu, MILITARUL anului 2024: „Războaiele sunt niște metode inumane de a atinge un anumit scop. Nu mi-aș dori niciodată să implementez tot ce am învățat pe parcursul anilor”
Locotenentul Irina Ciobanu, comandant de pluton, activează în Brigada Infanterie Motorizată „Moldova” din Bălți și se numără printre cele 23% dintre femeile angajate în cadrul Armatei Naționale.
În perioada ianuarie – iulie 2024, Irina a participat la operația de menținere a păcii KFOR din Kosovo, fiind printre primele femei militare care au făcut-o.
„KFOR-20, prima mea misiune, a lăsat o amprentă remarcabilă în cariera mea. Am avut posibilitatea de a vedea și a învăța tactici și lucruri noi. Prin serviciile care le-am avut, am interacționat cu localnicii, ei fiind foarte binevoitori și comunicabili. Am învățat să colaborăm cu militari din alte state, perfecționându-ne permanent”, a povestit locotenentul Irina Ciobanu Ziarului NAȚIONAL despre experiența pe care a avut-o în acest an în Kosovo.
„Mi-a făcut plăcere să lucrez cu colegii de la Garda Națională a Carolinei de Nord”
Irina Ciobanu a avut o prestație impresionantă și la exercițiul „Scutul de Foc 2024”, fiind menționată de colegii de la Garda Națională a Carolinei de Nord, SUA.
„Scutul de foc 2024 a fost al treilea exercițiu la care am participat în calitate de comandant de pluton. Mi-a făcut plăcere să lucrez cu colegii de la Garda Națională a Carolinei de Nord. A fost un schimb de experiență care m-a ajutat să-mi etalez tacticile de lucru și să-mi îmbunătățesc timpul de îndeplinire a misiunii de luptă”, afirmă locotenentul.
Totuși, militara noastră nu și-ar dori niciodată să aplice tot ce știe într-un război.
„Războaiele sunt niște metode inumane de a atinge un anumit scop. Personal, nu mi-aș dori niciodată să implementez tot ce am învățat pe parcursul anilor”, ne-a spus ea.
„Orice persoană e capabilă să devină militar, dacă are voință”
Irina Ciobanu și-a dorit de mică o profesie „cu multă acțiune” și „în slujba societății”, iar cel care a îndrumat-o spre o carieră militară a fost antrenorul său de la luptele pe care le practica încă din școală.
„Mereu am tins spre o profesie importantă pentru stat și societate, dar, nu în ultimul rând, să fie un job cu multă acțiune și adrenalină. Frecventând mai mulți ani antrenamentele la lupte, antrenorul mi-a sugerat să merg la Academia militară Alexandru cel Bun și de-aici a început cariera mea de militar”, rememorează tânăra.
Irina încurajează și alte fete să-i calce pe urme în această „profesie captivantă”, dar care necesită „tărie de caracter”.
„Fetelor care își doresc o carieră militară pot să le spun că cel mai greu e atunci când începi. După aceea, înțelegi cât de importantă și captivantă este această profesie. Orice persoană e capabilă să devină militar, dacă posedă voință și tărie de caracter. Forța musculară și aptitudinile le capeți cu timpul, lucrând asiduu”, afirmă locotenentul Irina Ciobanu, comandant de pluton, una dintre protagonistele filmului documentar „Femeile cu mușchi ale R. Moldova”.
Știați că cel mai vechi spital din R. Moldova împlinește 207 ani de la fondare? În 1817, funcționa într-o clădire cu 5 saloane și 36 de paturi: Astăzi poate spitaliza aproape 800 de pacienți în același timp
Aproape 200 de procurori și judecători vor primi compensații de la stat pentru transport și închirierea spațiului locativ, dacă lucrează la o distanță de cel puțin 20 de kilometri de localitatea în care își au domiciliul
CRIZĂ // Premierul Dorin Recean le cere companiilor să-și adapteze producerea pentru a reduce consumul de energie electrică în orele de vârf, când prețurile sunt duble: „Guvernul va veni săptămâna viitoare cu un program de compensații”