TOP NAȚIONAL // Boris Galațan, medicul anului 2024: Parcurge o distanță de 154 de kilometri de acasă până la spital, pentru ajuta femeile să nască
Boris Galațan este medic obstetrician-ginecolog la Spitalul raional Soroca și la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău
„Mă pornesc pe la ora 6.00 din Chișinău cu mașina proprie și ajung la Soroca în aproape două ore. La ora 8.00 începe garda și ea durează 24 de ore. A doua zi revin la Chișinău”. Așa arată o gardă a medicului obstetrician-ginecolog Boris Galațan de la Spitalul raional Soroca.
Chirurgul Boris Galațan parcurge 154 de kilometri de acasă până la Soroca de șase – opt ori într-o lună, fiind, potrivit datelor Ministerului Sănătății, tânărul specialist care se deplasează cea mai mare distanță pentru a acoperi lipsa de specialiști în spitalele din raioane, a salva vieți și a ajuta mămicile să-și nască bebelușii în siguranță.
„Practic în fiecare lună este câte un caz special”
Boris Galațan are 32 de ani, a absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în anul 2017, iar în 2021 – rezidențiatul, atunci când a fost repartizat să lucreze la Spitalul raional Soroca.
Medicul, originar din raionul Drochia, mai activează în prezent și la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, precum și la o clinică privată din capitală, fiind convins că un tânăr specialist, mai ales un chirurg, „trebuie să practice în fiecare zi ca să-și dezvolte abilitățile necesare pentru a realiza operații de succes”.
Boris Galațan a visat de mic să devină medic și a decis să se specializeze efectuarea de intervenții chirurgicale în domeniul ginecologiei după o practică efectuată în Germania.
Chiar dacă a expirat termenul în care era obligat să lucreze, conform repartizării, la Soroca, el continuă să activeze aici și să-și ajute pacientele.
„Practic în fiecare lună este câte un caz special. Unul dintre cele mai dificile a fost o pacientă care era după o operație cezariană anterioară și a venit la noi cu o sarcină stagnată la 18 săptămâni. Pacienta a fost pregătită medicamentos pentru întreruperea sarcinii și au existat complicații cu o ruptură uterină, hemoragie. A fost un caz destul de complicat, pentru că a trebuit să înlăturăm uterul. Mi s-a memorat acest caz”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL medicul Boris Galațan, care a reușit să-i salveze viața pacientei respective.
„Mai rămân la Soroca”
Boris Galațan nu a primit deocamdată nicio compensație de la stat pentru cheltuielile de drum pe care le suportă pentru a ajunge la postul său de muncă de la Soroca, în baza unei decizii aprobate recent de Guvern. El cheltuiește lunar pentru drum cam o treime din salariu.
„S-au făcut liste, calcule, dar încă nu am primit nimic. Cred că vor fi restituite cheltuielile ca și cum ai călători cu transportul public și tot e mai bine decât deloc”, ne-a spus chirurgul.
Chiar dacă deocamdată nu poate să se stabilească la Soroca, fiindcă familia îi este la Chișinău, iar soția sa urmează să-și înceapă rezidențiatul în capitală, Boris Galațan nu ar spune „nu” s-o facă pe viitor.
„Mai rămân deocamdată la Soroca. Acum au ridicat salariile în raion și sunt destul de ok. Gărzile din raion sunt plătite la fel ca cele din capitală. Când lucram la rezidențiat, primul meu salariu a fost de 1 500 de lei. Acum, ce salarii au rezidenții și medicii, e mai bine. Pe viitor, nu se știe, pentru că eu aș alege mai degrabă un centru raional decât un spital din Chișinău. În raion sunt mai multe oportunități, toți se concentrează pe capitală, sunt foarte mulți medici pe un loc, dar spitalele raionale încep să fie tot mai dotate cu echipamente noi. Mai trebuie de lucrat încă la acest capitol, dar cred că peste vreo cinci ani spitalele raionale vor ajunge la nivelul celor din Chișinău”, este optimist medicul obstetrician-ginecolog Boris Galațan.
Au fost stabilite URNELE pentru tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2024. Naționala R. Moldova este plasată în urna a 5-a și va avea parte de adversari PUTERNICI
VIDEO // Firat, ÎNGENUNCHEAT de Mancini. Naționala de fotbal a R. Moldova a pierdut la scor de TENIS în fața Italiei și e cu moralul la pământ pentru partida oficială cu Grecia
Efim Josanu // Să facă altul mai bine! 100 de ani de la nașterea lui J.A.Samaranch