TOP NAȚIONAL 2014 // MEDICUL anului
Zeci de cetățeni ai R. Moldova își trăiesc acum practic a doua viață. Persoane necunoscute le-au oferit o șansă la existență, iar o echipă de medici a realizat „magia” cu ajutorul bisturielor în loc de baghete. Vorbim despre pacienții care au suferit operații de transplant de organe.
Cea mai mare realizare în 2014 în medicina moldovenească s-a produs în domeniul transplantului de ficat, fiind înregistrată și o premieră – transplantul de la donator aflat în moarte cerebrală. Echipa tânără, condusă de chirurgul Adrian Hotineanu, a reușit într-un an să realizeze zece operații de transplant de ficat. „Au fost multe greutăți, dar a fost un an plin de realizări. Mă bucur că am reușit să punem un steguleț micuț pe harta mondială a medicinii. R. Moldova era singurul stat din Europa unde nu se efectuau transplanturi de ficat și iată că am schimbat situația”, spune mândru medicul Adrian Hotineanu.
Deși uneori apar situații imprevizibile în timpul operațiilor, tinerii chirurgi reușesc să reacționeze adecvat, datorită șefului de echipă care le ghidează orice pas. „Un transplant este un proces îndelungat, care poate dura și 24 de ore, de aceea e important ca medicii să fie bine pregătiți, dar și tineri, pentru că sunt mai rezistenți”, explică Adrian Hotineanu, care a învățat multe de la medici cu renume internațional, iar în prezent este specialistul moldovean cu cea mai bună practică în chirurgia ficatului, pancreasului și căilor biliare.
Chiar dacă are programate zeci de intervenții chirurgicale, Adrian Hotineanu reușește să participe la diverse evenimente organizate în străinătate. „Am fost în diferite state din Europa, în SUA, dar cel mai des merg cu prezentări în România. Avem cea mai bună colaborare cu medicii de peste Prut”, precizează chirurgul. În 2015, îi va lăsa pe colegii săi de echipă să prezinte rapoarte la București, Istanbul, Chicago și să participe la congrese mondiale specializate în transplantul de ficat.
Întrebat ce-și dorește cel mai mult în anul care vine, Adrian Hotineanu vorbește tot de domeniul profesional: „Sper să trecem la chirurgia minim invazivă, care oferă pacienților șansa la o recuperare mult mai rapidă, în doar câteva zile”. Medicul visează la momentul în care în R. Moldova vor fi efectuate cel puțin 40 de operații de transplant anual, pentru ca toți pacienții să primească o nouă șansă la viață.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”