TOP NAȚIONAL 2014 // INVENTATORUL anului
Un tânăr inginer moldovean a reușit să facă ceea ce nu au putut realiza experții Administrației Naționale pentru Spațiu și Aeronautică a Statelor Unite ale Americii (NASA): a creat o soluție care poate preveni exploziile la bordul aeronavelor.
Proiectul lui Alexandru Balan a făcut furori în anul curent la Simpozionul pentru Inovații în Securitatea Aviatică, organizat la Montreal, Canada. Inventatorul a prezentat și un sistem care poate apăra pasagerii de traume în urma unor catastrofe aviatice.
Ambele proiecte, care promit să revoluționeze domeniul aeronautic, poartă numele inventatorului: SIAAB 1 şi SIAAB 2 (Safety Intelligent Alternative Alexander Balan). „Primul sistem constă dintr-o substanţă chimică, care este păstrată la bordul avionului într-un rezervor și se declanşează într-un moment critic. Substanța transformă combustibilul din lichid în cristale de culoare verde pentru a preveni o explozie. Cel de-al doilea lichid se varsă în salonul avionului cu opt secunde înainte de coliziune și se transformă într-o spumă care acoperă pasagerii. Aceștia sunt astfel protejaţi de impactul cu obiectele solide”, explică pe scurt Alexandru cum funcționează invențiile sale.
Pentru anul viitor este programat un test pe poligon, cu înscenarea unei catastrofe reale pentru a verifica funcționalitatea soluțiilor create de Alexandru. „Va fi utilizat un avion cu manechine la bord pe post de pasageri.Testul va fi certificat și licențiat de instituții științifice internaționale”, precizează inventatorul.
Moldoveanul, care și-a deschis propria companie în America, numită „A. B. Engineering”, este sigur că testele vor trece cu brio, odată ce proiectele au fost lăudate la Simpozionul din Montreal. „Am obținut recunoștința și susținerea deplină a industriei aeronautice pentru implementarea SIABB”, spune Alexandru, care ne dezvăluie că muncește în prezent la un alt proiect - SIABB3, care se referă tot la Securitate, doar că într-un alt domeniu al industriei.
Tânărul afirmă că a avut zeci de oferte pentru a-și vinde invențiile, recompensa fiind de ordinul milioanelor de dolari, dar a refuzat propunerile, pentru că misiunea sa este una nobilă, și nu financiară. „Vreau să salvez vieți omenești”, punctează Alexandru Balan.
Întrebat dacă ar vrea să revină la baștină, în satul Cojușna din raionul Strășeni, Alexandru răspunde scurt: „Îmi iubesc neamul și țara și nu exclud că, pe viitor, voi dezvolta o latură a proiectului SIABB și în R. Moldova”.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană