TOP NAȚIONAL 2014 // GRĂDINA anului
Culturi exotice în plină iarnă la Ialoveni. Agronomul Ion Gândea a decis să ridice totul ce se știa despre agricultura R. Moldova până în prezent la un alt nivel prin descoperirea, explorarea și cucerirea „terenurilor noi” reprezentate de creșterea citricelor și alte culturi exotice în condițiile R. Moldova.
În loc să meargă în piețe sau în supermarketuri pentru a cumpăra lămâi și mandarine, care sunt „vedetele” iernii fie în lupta cu gripa, fie la masa de sărbătoare, Ion Gândea culege citricele direct din curtea casei sale. În grădina „exploratorului” se găsesc pomi doldora de lămâi și mandarine sau arbuști de rodii și dafin cu miros îmbătător, deși afară termometrul înregistrează temperaturi negative. „Iarna acoperim suprafața de teren cu aceste culturi, însă vara totul crește sub cerul liber. Sigur că au nevoie de lumină și căldură, însă soiurile adaptate la condițiile climaterice din R. Moldova rezistă chiar și la temperaturi joase”, a explicat agronomul de la Ialoveni.
Pentru ca să ajungă la citricele pe care le are astăzi, Ion Gândea a studiat atâtea cărți de specialitate cât ar îmbogăți biblioteci întregi. Crește două feluri de lămâi, iar cele care au coaja groasă au ajuns într-un an să cântărească și 850 de grame fructul. „Acum am „creat” ceva nou: un copac pe care vor crește și lămâi, și mandarine”, povestește entuziasmat nea Ion.
Ion Gândea și-a adus specii noi de rodii, dar și măsline din Grecia pe care le crește pentru a „îmbogăți” grădina neobișnuită din spatele casei. „De la nucul plin de istorie pe care l-am sădit chiar în ziua când am venit în această casă până la lămâii din spatele casei - totul este pentru familia mea, iar atmosfera care domină la aceste sărbători este foarte specială, pentru că am avut grijă să nu despart cele două comori de preț pe care ni le dă Dumnezeu: familia și natura”, afirmă gânditor bărbatul.
În ajunul sărbătorilor de iarnă, Ion Gândea susține că este momentul ca toți să fie mai buni, încrezători în forțele proprii, dar mai ales în visul lor. „Fermierilor nu le este ușor acum, însă atât timp cât vor avea în față o stea și o vom urma, atunci în urma noastră vor rămâne lucruri frumoase”, a conchis agronomul de la Ialoveni.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”