TOP NAȚIONAL 2014 // Turneul anului
Turneul „Teatrul românesc la București și Chișinău” este cel mai amplu eveniment cultural care a avut loc în acest an. Pentru prima dată, Teatrul Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău și-a început stagiunea la București, iar Teatrul Național „I. L. Caragiale” - la Chișinău. Scopul acestui turneu a fost promovarea limbii române.
Programul s-a deschis la 11 septembrie, cu vizita Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chişinău, care a prezentat timp de patru zile spectacole de mare succes din repertoriul curent: „Amorul dănțuie şi feste joacă”, după William Shakespeare, regia Alexandru Vasilache, „12 Scaune”, după IIf şi Petrov şi „Hronicul găinarilor”, după Aureliu Busuioc, ambele în regia lui Petru Hadârcă, precum şi „Copiii foametei. Mărturii”, de Alexei Vakulovski, în regia Luminiței Țâcu. De la 23 septembrie, la Chișinău au fost prezentate spectacolele Teatrului Național „I. L. Caragiale” din Bucureşti: „Dineu cu proşti”, „Micul Infern” şi „Sinucigaşul”, fiecare cu câte două reprezentații în capitala R. Moldova.
„Ideea a fost una spontană. Mi-o doream demult pentru teatru. A venit chiar de pe când eram student la Moscova și m-am întâlnit cu Ion Caramitru”, a spus directorul TN „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă. „La București, Moldova a avut o victorie”, a remarcat directorul Teatrului „I. L. Caragiale”, Ion Caramitru, care a mai adăugat că în Chișinău a revenit „acasă, la un altfel de acasă, mai profund, mai esențial”.
Turneul a fost susținut de Institutul Cultural Român. „Prin acest eveniment, facem încă un pas pentru atingerea obiectivului principal pe care îl are Institutul Cultural Român, acela de a crea un spațiu cultural unic românesc”, a menționat Lilian Zamfiroiu, președintele ICR.
Schimbul cultural a fost o adevărată revelație pentru toții iubitorii de teatru.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană