06:21:30 21.09.2024
Stiri

TOP cinci dosare de rezonanță cu cele mai mari sechestre aplicate, aflate pe rol în instanțele de judecată: Plahotniuc și Platon sunt lideri

Actualitate 05.08.2024 14:34 Vizualizări3613 Autor: Ziarul National
TOP cinci dosare de rezonanță cu cele mai mari sechestre aplicate, aflate pe rol în instanțele de judecată: Plahotniuc și Platon sunt lideri Colaj: noi.md








Frauda bancară și concesionarea aeroportului: Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon, Emma Tăbârță, Iurie Leancă sau Denis Ulanov, sechestre de miliarde în cauzele penale care îi vizează







Statul și-ar recupera miliarde de lei din sechestrele aplicate la solicitarea procurorilor anticorupție, dacă instanțele de judecată ar satisface cererile acuzatorilor de stat.

Cele mai mari sechestre aplicate vizează cauza penală în cadrul căreia sunt investigate delapidările din sistemul bancar al R. Moldova, produse în deceniul trecut, iar lider la acest capitol este fostul coordonator al coaliției de la guvernare și ex-președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Vladimir Plahotniuc



În cauza penală pe numele lui Plahotniuc, expediată de procurori în instanța de judecată în iulie 2023, au fost aplicate sechestre pe bunuri în valoare de 1 105 866 900 de lei.

Plahotniuc este învinuit de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor, prin care acesta ar fi beneficiat de mijloace financiare sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în sumă totală de 39 284 000 de dolari și 3 518 705 de euro. Dacă va fi găsit vinovat, Vladimir Plahotniuc riscă de la 8 la 15 ani de închisoare.

Ultima ședință de judecată în acest dosar a avut loc pe 12 decembrie 2023.

Veaceslav Platon



Pe locul doi în topul dosarelor cu cele mai mari sechestre aplicate se situează fugarul Veaceslav Platon, cercetat penal pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Oamenii legii au aplicat, în această cauză penală, sechestru pe 269 000 000 de lei, lui Platon incriminându-i-se faptul că, fiind gestionar și beneficiar al unor companii, a sustras mijloace financiare de la Banca de Economii SA. Veaceslav Platon, care se ascunde la Londra de justiția din R. Moldova, riscă închisoare de la 8 la 15 ani, amendă de până la 800 000 de lei și lichidarea persoanei juridice.

Urmărirea penală în acest caz a fost pornită în august 2017, în mai 2019 a fost expediata în instanță și acum bate pasul pe loc la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Iurie Leancă&Co

Pe locul trei în același top se situează cauza penală ce vizează concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, cu sechestre de 189 de milioane de lei.

În această cauză, expediată în instanță în luna mai 2023, sunt învinuiți fostul prim-ministru Iurie Leancă, fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, fostul director al Agenției Proprietății Publice, fostul director adjunct al Agenției Proprietății Publice, fostul șef adjunct al direcției din cadrul Agenției Proprietății, fostul director general interimar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, fostul director financiar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, șeful serviciului analiză economică al ÎS Aeroportul internațional Chișinău.

„În perioada anului 2013, folosind intenționat situația de serviciu, inculpații au pregătit și concesionat propriu-zis Întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional Chișinău în interesul grupării criminale și organizației criminale, fapt ce a cauzat statului, reprezentat de Agenția Proprietății Publice, prejudiciul materiale în sumă de peste 392 de milioane de lei”, acuză procurorii anticorupție.

Dacă vor fi găsiți vinovați, foștii demnitari și funcționari riscă închisoare de la 3 la 8 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Emma Tăbîrță

În același top, realizat de Ziarul NAȚIONAL în baza datelor Procuraturii Anticorupție, se regăsește și cauza penală disjunsă din cauza denumită „frauda bancară” în privința fostului viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Emma Tăbîrță. Aceasta este învinuită de complicitate la săvârșirea infracțiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală, precum şi de spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari. Acțiunile sale au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă de peste 2,5 miliarde de lei și să integreze banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și al altor state.

Oamenii legii au aplicat în acest caz sechestre pe 61 574 675 de lei ce aparțin Emmei Tăbîrță.

Tăbîrță riscă închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Denis Ulanov și Victor Andronachi

O altă cauză penală cu sechestre de milioane este cea care îi vizează pe deputatul Denis Ulanov, afiliat condamnatului Ilan Șor, de la care instanța a dispus anterior confiscarea a 5,2 miliarde de lei, și pe Victor Andronachi, administratorul unei firme.

Inculpații sunt acuzați de complicitate la escrocherie săvârșită de mai multe persoane, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari, în formă prelungită, complicitate la spălare de bani, săvârșită de mai multe persoane, de către organizație criminală în proporții deosebit de mari, în formă prelungită - infracțiuni care sunt parte din cauza penală denumită „frauda bancară”.

Sechestrele aplicate în acest caz se ridică la 35,95 de milioane de lei.

Cei doi riscă, pentru escrocherie, închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani, dar și închisoare de la 5 la 10 ani pentru spălare de bani.

Cauza penală în privința lui Denis Ulanov a fost expediată în judecată în luna iulie 2021, în decembrie 2021 a fost comasată cu cea pe numele lui Victor Andronachi și continuă să fie examinate la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, de către completul de judecători format din Tatiana Postolachi, Angela Catană și Veaceslav Cernalev.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

13.09.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Secăreanu, cu musca ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md