13:58:05 21.11.2024
Stiri

TOP: Cele mai TRANSPARENTE întreprinderi cu capital public din R. Moldova

Actualitate 28.05.2020 15:19 Vizualizări2784 Autor: Ziarul National
TOP: Cele mai TRANSPARENTE întreprinderi cu capital public din R. Moldova


Editura „Știința" întreprinderea de stat „Radiocomunicații” și „Manejul de Atletică Ușoară” sunt cele mai transparente întreprinderi cu capital public din R. Moldova. La polul opus se situează „Confercai”, Tipografia Centrală și Stația de stat pentru încercarea mașinilor.

Clasamentul transparenței întreprinderilor cu capital public din Republica Moldova a fost făcut astăzi public de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și INEKO Slovacia.

Pentru calcularea clasamentului de transparență a fost monitorizată activitatea a 67 de întreprinderi de stat, municipale și societăți comerciale cu capital integral sau majoritar de stat sau municipale din Republica Moldova. Acestea au fost evaluate în baza a șase criterii de transparență: indicatorii economici, transparența și accesul la informație, achizițiile publice și proprietatea, resursele umane, etica și conflictul de interese, granturi și caritate. Punctajul maxim pentru o întreprindere constituie 100 de puncte.

Astfel, cele mai transparente întreprinderi sunt Î.S. „Editura Știința” (44 de puncte), Î.S. „Radiocomunicații” (43 de puncte) și Î.S. „Manejul de Atletică Ușoară” (40 de puncte). În comparație cu clasamentul din anul trecut, se observă îmbunătățiri în clasamentul din 2020 la S.A. „Energocom” (+43 poziții), urmată de Î.S. „Editura Știința” (+28 poziții) și S.A. „Moldetelecom” (+34 poziții), iar per general, punctajul a crescut în 25 din 46 de întreprinderi incluse în ambele ediții ale clasamentului.

„Deși au fost evaluate cele mai mari și importante întreprinderi din Republica Moldova, media lor de transparență nu depășește 18%. Este un indicator destul de prost pentru întreprinderile cu capital public, iar 18% este insuficient pentru stabilitatea democrației din țara noastră. Sperăm foarte mult ca aceste întreprinderi își vor îmbunătăți managementul și vor deveni mai eficiente în contextul actual al crizei economice”, a declarat Liubomir Chiriac, directorul executiv IDIS „Viitorul”.

„Este un semn bun că nivelul mediu de transparență s-a îmbunătățit ușor și aproape jumătate din întreprinderi au o sănătate financiară relativ stabilă. Cu toate acestea, putem observa un potențial mare de îmbunătățire în ambele domenii, în special în ceea ce privește clasamentul de transparență, unde scorul mediu rămâne în urma companiilor din Slovacia sau Ucraina. Desigur, clasamentul este abia la a doua ediție, dar este un bun început pentru a spori îndemnurile pentru o gestionare mai transparentă a întreprinderilor cu capital public din Republica Moldova”, a declarat și directorul INEKO, Peter Golias.

Potrivit raportului nr.2 de monitorizare a transparenței întreprinderilor cu capital public, 44 de întreprinderi din 67 monitorizate dispun de pagini web, însă nu toate sunt funcționale. La fel, doar Î.S. „Editura Știința”, Î.S. „Radiocomunicații” și S.A. „Franzeluța” au publicat pe pagina web rapoartele anuale pentru anul 2019. Analiza mai arată că 88% din întreprinderi nu publică pe web planurile anuale de achiziții publice, 73% nu publică anunțurile de participare la achizițiile publice, 75% nu au comunicat informații despre rezultatele achizițiilor și nicio întreprindere nu a publicat anul trecut contractele de achiziții publice.

„Întreprinderile rămân restanțiere la toți indicatorii de transparență, atât la cei legali, cât și la cei care reprezintă bune standarde de transparență și guvernanță corporativă. Rezultatele scot în evidență probleme majore de transparență pentru întreprinderile cu capital public, fiind constatate deficiențe la toți indicatorii de transparență monitorizați. Acest lucru se datorează atât cadrului legal imperfect, care nu reglementează un șir de aspecte importante în activitatea întreprinderilor, lipsa instrumentelor viabile de responsabilizare a celor care încalcă legea și nerespectarea de către întreprinderi a normelor existente”, consideră Viorel Pârvan, autorul raportului de transparență a întreprinderilor cu capital public.

Economistul Mihail Manoli a remarcat faptul că întreprinderile cu capital public duc lipsă de transparență și de o gestionare eficientă, completate de influența factorului politic. Rezultate analizei pentru anii de gestiune 2015-2018 demonstrează o lipsă a evoluției în ce privește sănătatea financiară a întreprinderilor. Doar două întreprinderi din topul celor cinci după mărimea activelor, vânzărilor și profitului sunt în fruntea clasamentului și anume S.A. „Metalferos” și Î.S. „Centrul Național pentru Frecvențe Radio”.

„Statul nu este cel mai bun gestionar al patrimoniului. Astfel, nu există raţionamente serioase pentru menţinerea unor active cu potenţial economic înalt în proprietatea statului. Cea mai bună soluţie este privatizarea acestor întreprinderi, ajustarea legislației la standardele internaționale și promovarea în actele normative a principiilor de guvernanță corporativă”, spune Mihai Manoli.

Potrivit datelor din Registrul de stat, pe 1 ianuarie 2019, în R. Moldova activau 1 552 întreprinderi de stat și municipale, dar și 4 416 societăți pe acțiuni.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md