TOP 24 de evenimente și oameni ai anului 2020, în opinia doctorului Boris Nedelciuc: Omul anului; Rușinea anului; Protestul anului; „Kuliok”-ul anului etc.
TOP 12 evenimente şi oameni, din Republica Moldova şi din lume, care au marcat PRIMA jumătate a anului 2020:
1. Divorţul anului: Marea Britanie părăseşte oficial Uniunea Europeană în data de 31 ianuarie 2020.
2. Năpasta anului: Pandemia COVID-19, care a debutat în China, dar s-a extins fulminant pe tot mapamondul.
3. Nobleţea anului: Ajutorul frăţesc, în valoare de 3,5 milioane de euro, acordat R. Moldova de către statul român.
4. Ruşinea anului: Întâmpinarea convoiului cu ajutoare din România sub podul de la Telecentru.
5. Prăbuşirea anului: Preţul petrolului, în Statele Unite ale Americii, scade în premieră sub zero (-37,63 USD).
6. „Kuliok”-ul anului. Presupusa pungă cu bani, transmisă de Vlad Plahotniuc lui Igor Dodon şi devenită simbol al corupţiei.
7. Omul anului: Elon Musk, patronul companiei aerospaţiale private SpaceX, care a deschis o nouă fila în explorarea spaţiului cosmic.
8. Infracţiunea anului: Asamblarea unor elicoptere într-o hală clandestină din preajma Nistrului, raionul Criuleni.
9. Dispariţia anului: Deputatul Ştefan Gaţcan, care a dispărut subit, după anunţul privind demisia din PSRM, apoi a reapărut, declarând că nu mai pleacă din tabăra socialiștilor.
10. Farsa anului: Referendumul de revizuire a Constituţiei Federaţiei Ruse, soldat cu atribuirea unor împuterniciri noi preşedintelui Vladimir Putin.
11. Biserica anului: Catedrala Sfânta Sofia, Constantinopol / Istanbul, pe care Recep Erdogan a decis, contrar așteptărilor creștinilor, s-o transforme din muzeu în moschee.
12. Tupeul anului: Declaraţia Ambasadorului rus Oleg Vasneţov referitor la lipsa condiţiilor de retragere a trupelor ruse din Transnistria.
TOP 12 evenimente şi oameni, din Republica Moldova şi din lume, care au marcat jumătatea A DOUA a anului 2020:
1. Protestul anului: Revoltele populare din Belarus, începute în august și care continuă până în prezent, din cauza falsificării alegerilor prezidențiale de către regimul lui Alexandr Lukașenko.
2. Atentatul anului: Criticul dur al Kremlinului, Alexei Navalnîi, otrăvit cu o substanță asemănătoare toxinei Noviciok și salvat ca prin minune de medicii germani.
3. Războiul anului: Conflictul din Karabah dintre Azerbaidjan și Armenia, în urma căruia și-au pierdut viața peste cinci mii de oameni, iar azerii au redobândit părți importante din teritoriul care le aparține.
4. Explozia anului: Deflagrația din portul capitalei libaneze, Beirut, provocată de 2 750 de tone de nitrat de amoniu și soldată cu sute de morți și răniți.
5. Incendiul anului: Filarmonica Națională din Chișinău, distrusă de un incendiu puternic, care a evidențiat starea deplorabilă, tehnică și antiincendiară a multor instituții de artă și cultură.
6. Toaleta anului: Inaugurarea cu fast, în plină campanie electorală, a grupului sanitar din gimnaziul satului Hiliuți, raionul Râșcani, cu participarea primarului, președintelui raionului și a unui deputat PSRM.
7. Cruzimea anului: Decapitarea profesorului francez Samuel Paty, care le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mohamed.
8. Suspansul anului: După 41 de zile de dispute și controverse, Colegiul Electoral a confirmat victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA.
9. Steagul anului: China, a doua țară din lume, după SUA, care a amplasat un steag pe Lună, urmare a unei misiuni spațiale, fără echipaj uman, care a adus pe Pământ mostre de rocă lunară.
10. Victoria anului: Maia Sandu, candidatul PAS la Președinția R. Moldova, care l-a învins, într-o competiție acerbă, pe candidatul PSRM și favoritul Moscovei, Igor Dodon.
11. Circul anului: Votarea pe bandă rulantă a unor legi contrare intereselor R. Moldova și cetățenilor acestei țări, de către coaliția PSRM + „Pentru Moldova” (Șor și transfugii din „Pro Moldova”).
12. Speranța anului: După ravagiile produse de noul coronavirus, sfârșitul de an este promițător, mai multe companii obținând autorizația de punere pe piață a vaccinurilor anti-Covid-19.
Topuri elaborate de Boris Nedelciuc, dermatolog, expert în medicina estetică, doctor în științe medicale, conferențiar universitar
ULTIMA ORĂ // Celulă de CRIZĂ la Guvern, pentru a preveni și gestiona eventualele planuri de destabilizare a R. Moldova. Dorin Recean: „Suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil”
Administrația separatistă de la Tiraspol va OPRI CĂLDURA pentru cetățeni începând cu 1 ianuarie 2025, ora 7.00
Planul Chișinăului: Cum va fi asigurată R. Moldova cu energie electrică, dacă centrala din Transnistria va sista livrările către malul stâng, de la 1 ianuarie 2025. „Trebuie să facem un efort ca să tăiem circa 60 MW din vârfurile de consum”