Top 10 condimente EXOTICE preţioase pentru sănătate şi menţinerea greutăţii
Pentru mulţi dintre noi, condimentele sunt doar nişte pliculeţe sau borcănaşe colorate pe care le aruncăm în coşul de cumpărături datorită unor reţete care impun folosirea acestora. Pentru oamenii din trecut însă, aceste prafuri aromate erau mai mult decât atât.
Gândeşte-te numai că piperul pe care îl macini acum peste mâncarea preferată valora în vremurile apuse greutatea sa în aur, iar nucşoara a dus chiar la pornirea unor revolte, soldate cu victime şi numeroase pierderi financiare.
De-a lungul timpului, odată cu descoperirea de noi continente, oamenii au aflat care este adevărata valoare a acestor prafuri aromatice nu doar în practica gastronomică, ci şi în diverse afecţiuni cu care omenirea se confruntă de mii de ani.
Spre exemplu, nucşoara era considerată în anii 1600 un leac miraculos contra ciumei, care a luat peste 35.000 de vieţi omeneşti în Londra acelor vremuri.
De asemenea, parcurgând istoria condimentelor, aflăm că celebrul botanist Culpepper recomanda ghimbir pacienţilor „cu probleme în sfera intimă” .
După descoperirea vaniliei, realizată de către Cortez în Mexic, nu a durat mult până când acest condiment preţios a ajuns pe teritoriul european, bucătarii şi medicii găsindu-i numeroase întrebuinţări, de la ingredient valoros în prăjituri până la medicament natural folosit împotriva impotenţei. Aroma de vanilie se presupune că ar exacerba simţurile.
Dovezile medicale privind beneficiile condimentelor nu contenesc să apară, tocmai de aceea am realizat un top al celor mai preţioase condimente din toată lumea, pe care ar trebui să le incluzi cât mai des în regimul alimentar, nu doar pentru a conferi un gust desăvârşit preparatelor culinare, ci şi pentru a te ţine la distanţă de felurite probleme de sănătate.
Turmericul – reduce inflamaţiile din organism şi previne astfel dezvoltarea cancerului. În India, pasta de turmeric era şi încă mai este folosită pentru a grăbi vindecarea rănilor, tăieturilor şi cicatricilor.
Aroma turmericului este foarte intensă, prin urmare nu exageraţi cu cantităţile. Turmericul se foloseşte în special la aromarea cărnii de pui, curcan sau raţă, pentru a da culoare orezului sau ca dressing (în combinaţie cu ulei de măsline) pentru salate de legume.
Cardamomul – previne infecţiile gingiilor, dizolvă pietrele la rinichi şi ameliorează arsurile la stomac.
De asemenea, arabii numesc acest condiment „planta iubirii”, datorită efectelor afrodiziace, iar indienii îl consideră un veritabil remediu contra obezităţii. Cardamomul poate fi folosit şi la prepararea deserturilor, cum este de exemplu orezul cu lapte, îndulcit cu miere şi condimentat în proporţii egale cu scorţişoară, ghimbir, şofran, coriandru şi cardamom.
Şofranul - tratează depresia şi insomnia, previne aciditatea gastrică şi combate infecţiile urinare.
Conţine vitamine din complexul B, fier, potasiu, sodiu şi provitamina A (carotenoizi cu efecte benefice pentru sănătate). Studiile recente au scos la iveală că şofranul deţine proprietăţi antioxidante, anticancerigene, anestezice şi sedative. Astfel, acest condiment exotic ar putea avea un rol-cheie în prevenirea maladiilor secolului 21, cum sunt afecţiunile inimii, cancerul, diabetul şi bolile degenerative. De asemenea, există în prezent medicamente destinate vindecării acneei şi a altor boli de piele care au în compoziţie şofran.
Macul – scade nivelul de colesterol, elimină stresul şi tratează durerile de cap. Seminţele de mac sunt folosite în special în patiserie, ca ingredient în compoziţia anumitor prăjituri, sau în brutării, unde stau la loc de cinste pe pâinea cea de toate zilele ori pe covrigul savurat dimineaţa, alături de un iaurt. Însă acestea pot fi adăugate şi în salate, gustul fiind unul discret însă beneficiile vizibile cu ochiul liber.
Anasonul – stimulează pofta de mâncare, ameliorează durerile menstruale şi reumatismul. Acest condiment şi plantă medicinală totodată este un ingredient de bază al licorii poeţilor francezi, absintul. În urmă cu mai bine de 2400 de ani, Pitagora considera această plantă aromatică un adjuvant pentru crizele epileptice, iar în secolul XIV anasonul era atât de valoros încât din taxele de import pentru el a fost reparat Podul Londrei.
Fructele de anason conţin, pe lângă uleiuri volatile, care conferă parfumul specific, lipide, amidon, minerale, complexul de vitamina B, calciu, fosfor, vitamina A şi numeroşi compuşi care contribuie la menţinerea stării de sănătate.
Tonka – combate retenţia de apă din organism, elimină paraziţii intestinali şi stimulează libidoul. Boabele de tonka sunt renumite pentru gustul lor de migdale dulci, cu o aromă persistentă şi note de vanilie şi caramel, fiind folosite în special la prepararea diverselor prăjituri cu ciocolată, creme, sufleuri sau îngheţate.
Fenicul – întăreşte sistemul imunitar, previne bolile cardiovasculare şi ameliorează tulburările digestive. În mitologia greacă, feniculul era considerat una dintre plantele favorite ale zeului mâncării şi băuturii Dionis datorită proprietăţilor medicinale extraordinare dar şi pentru gustul specific.
De asemenea, seminţele de fenicul mai sunt folosite în compoziţia pâinii de secară sau a diverselor produse de brutărie.
Nucşoara - reduce durerile de articulaţii şi pe cele musculare, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi tratează insomnia. Nucşoara este un condiment exotic rar folosit în reţetele româneşti şi, chiar dacă este înrudită cu scorţişoara, se deosebeşte de aceasta prin aromă, gust şi proprietăţi.
Folosită sub formă de pulbere, nucşoara dă un gust desăvârşit piureului de cartofi, dovleceilor şi cartofilor gratinaţi, iar în supele cremă de legume şi în sosuri, aroma sa uşor picantă este exact ceea ce lipseşte. Trebuie reţinut însă faptul că nucşoara trebuie folosită cu măsură şi la momentul potrivit deoarece, dacă este supusă temperaturilor crescute, aceasta îşi pierde din savoare, motiv pentru care se recomandă adăugarea acesteia la finalul procesului de gătit.
Cuişoarele - atenuează durerile de dinţi, combat durerile de stomac şi previn balonarea. Gustul lor intens şi iute, iar mirosul foarte puternic intensifică aroma preparatelor dulci şi le dă o savoare aparte. Cuişoarele sunt folosite mai ales pentru vinul fiert, însă pot fi adăugate şi în mâncăruri cu carne, peşte, vânat, tocăniţe sau marinate, precum şi în compoziţia ciocolatelor fine.
Are proprietăţi antibiotice, antifungice, analgezice şi antivirale şi ajută la stimularea imunităţii.
Paprika afumată – îmbunătăţeşte vederea, previne formarea cheagurilor de sânge, conferă energie şi ajută la arderea grăsimilor. Este un condiment obţinut prin pisarea ardeilor iuţi uscaţi şi afumaţi în mod natural timp de 15 zile cu lemn de stejar şi este cu adevărat specială. Se potriveşte la orice tip de friptură, peste cartofii prăjiţi sau la cuptor, în tocăniţe, supe, gulaş sau preparate cu orez. Paprika ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge, îmbunătăţeşte circulaţia venoasă şi are rol antioxidant, prevenind inflamarea şi dezvoltarea celulelor tumorale.
sursa: csid.ro
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani