22:19:35 13.01.2025
Stiri

ȚINTĂ NAȚIONALĂ: Cel puțin 30% din volumul energiei electrice, din surse regenerabile până în 2030! „Guvernul planifică să scoată la licitație peste 50 de megawați de energie solară și peste 100 de megawați de energie eoliană”

Actualitate 09.11.2023 14:44 Vizualizări1219 Autor: Ziarul National
ȚINTĂ NAȚIONALĂ: Cel puțin 30% din volumul energiei electrice, din surse regenerabile până în 2030! „Guvernul planifică să scoată la licitație peste 50 de megawați de energie solară și peste 100 de megawați de energie eoliană”
Poză simbol

Republica Moldova și-a stabilit ca țintă națională pentru anul 2030 ca nu mai puțin de 30% din volumul energiei electrice consumate să fie din surse regenerabile, adică de cinci ori mai mult decât în prezent.

Obligația Guvernului de stabilire a țintei naționale sectoriale pentru 2030 a fost fixată într-un proiect de lege, votat astăzi în lectură finală de către Parlament, care armonizează legislația naționale cu cea a Uniunii Europene în domeniul energiei din surse regenerabile.

Documentul prevede, printre altele, tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă, dar și dreptul Guvernului de aplicare a „transferurilor statice” de energie din surse regenerabile cu alte state membre ale Comunității Energetice ori state membre UE.

Totodată, inițiativa legislativă mai prevede că proprietarii de apartamente din blocurile multietajate vor avea posibilitatea să instaleze parcuri de energie regenerabilă pentru consum propriu, inclusiv acestea se pot afla la o altă adresă decât locul de consum, doar că ambele adrese vor trebui să se afle în raza aceluiași furnizor.

Potrivit președintelui Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian, aceste modificări vor permite mai multor cetățeni să aibă acces la energia regenerabilă.

Alte modificări propuse se referă la promovarea energiei regenerabile în sectoarele încălzire și răcire și transporturi, precum și la stabilirea dreptului producătorilor eligibili de a primi plăți compensații pentru limitarea cantităților de energie electrică din surse regenerabile, injectate în rețelele electrice.

Inițiativa legislativă mai prevede modificări în ce privește garanțiile de origine care certifică că energia este produsă într-o anumită localitate din R. Moldova, valorificând resursele existente în republica noastră.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anticipat că în următorii ani în R. Moldova vor apărea, datorită acestei legi, parcurile mari fotovoltaice și eoliene.

„Guvernul planifică să scoată la licitație peste 50 de megawați de energie solară și peste 100 de megawați de energie eoliană”, a anunțat Parlicov în Parlament.

Directorul Secretariatului Comunității Energetice, Artur Lorkovski, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, susținute în Parlamentul R. Moldova, că modificările aprobate de către deputați sunt în corespundere cu standardele europene și reprezintă un semnal de apropiere a R. Moldova de UE. Potrivit oficialului european, conectarea R. Moldova la piața comunitară de energie electrică este indispensabilă.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md