07:24:23 23.11.2024
Stiri

Calvarul prin care au trecut tinerii maltratați în timpul evenimentelor din aprilie 2009, ÎN CARTE

Social 03.04.2014 12:59 Vizualizări1237 Autor: Galina Munteanu


Calvarul prin care au trecut tinerii maltratați în timpul evenimentelor din aprilie 2009, ÎN CARTE infoprut.ro

Deși au trecut cinci ani de la violențele din aprilie 2009, tinerii maltratați în timpul acelor evenimente mai așteaptă și astăzi să se facă lumină în acest caz, iar cei vinovați - să fie pedepsiți. „Imediat după acele evenimente, nu simțeam golul acesta în suflet cum îl simt azi. Timpul a trecut, dar rănile au rămas. Torționarii nu au fost pedepsiți, dar... speranța moare ultima. Suntem optimiști și credem că, până la urmă, se va face lumină în acest caz”, susține Iurie Crăciuneac din raionul Cahul, reținut de polițiști și maltratat în comisariat după protestele din 7 aprilie 2009.

Aceeași soartă a avut-o și Radion Burcă din raionul Căușeni. Dezamăgit, acesta a plecat de câțiva ani în Germania. „M-am dezamăgit în tot ceea ce numim R. Moldova. Dacă situația va rămâne neschimbată, nu știu dacă voi mai reveni vreodată în țară”, susține tânărul.

Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” (RCTV Memoria) a editat o carte în care a înserat istoria a 12 tineri care au fost torturați de polițiști în comisariate. „Ideea a apărut atunci când am văzut că cei interesați de acele evenimente au vrut să afle istorioarele chiar din prima sursă. Cartea este rezultatul unei terapii narative. Acești tineri și-au deschis sufletul, ne-au spus prin ce au trecut, ce simt acum și ce așteptări au. Sunt niște băieți minunați care vor să-și trăiască viața cu demnitate și să-și realizeze visurile. Acești băieți merită sprijinul nostru. Valoarea umană trebuie să fie supremă. Toți știm cum este situația în R. Moldova, dar sperăm la mai bine”, susține directorul RCTV „Memoria”, Ludmila Popovici.

Din aprilie 2009 și până în prezent, la RCTV „Memoria” au fost asistate 138 de persoane care au avut de suferit de pe urma evenimentelor violente din aprilie 2009, 35 de membri ai familiilor acestora, inclusiv șapte copii.

Până în prezent, CEDO a pronunțat deja șapte dosare de condamnare a R. Moldova pentru acte de tortură aplicate în timpul acelor evenimente.

Potrivit procurorilor, din totalul celor 102 cauze penale instrumentate pe numele unor persoane care au participat activ la dezordinile în masă în timpul evenimentelor din aprilie 2009, doar 31 pe numele a 43 de persoane au ajuns pe masa magistraților. Trei cauze au fost suspendate, iar 68 de dosare pe numele a 178 de persoane au fost încetate.

Pe moment, pe masa magistraților se află spre examinare patru cauze penale în privinţa a șase poliţişti, în instanţe de apel - șapte cauze în privinţa a 12 persoane şi în instanţa de recurs - cinci cauze penale în privinţa a nouă poliţişti.

„Din păcate, doar societatea civilă își dorește soluționarea dosarului 7 aprilie. Pentru noi, 7 aprilie a fost un film bine regizat. Spre regret, dar inacțiunile unor demnitari au tăiat din elanul mai multor tineri”, a conchis directorul executiv Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu.


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md