Tinerii din stânga Nistrului învaţă cum să producă energie din sursele naturii
Douăzeci și cinci de tineri din stânga Nistrului şi cinci coordonatori locali au petrecut sfârşitul de săptămână la un festival eco unde au învățat cum să producă energie curată din sursele naturii și au încercat să transforme comunitatea în una prietenoasă mediului.
Aceasta este prima tabără eco organizată în stânga Nistrului la inițiativa Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană.
Tinerii cu vârste între 14 și 16 ani au venit din mai multe localităţi din stânga Nistrului şi timp de trei zile au găsit soluţii inteligente cum să consume mai puţină energie prin acţiuni simple şi cum să înlocuiască energia poluantă cu cea prietenoasă mediului.
„Şi acum în propria casă putem reduce pierderile de energie, schimbând geamurile şi uşile, consumând economicos apa şi lumina. Cred că în timpul apropiat şi la noi va deveni actuală tema producerii de energie din biomasă ori deja aici există linii de producere a brichetelor”, spune unul dintre tineri, Veaceslav, care a venit din satul Caragaș, raionul Slobozia.
Timp de trei zile, tinerii au participat la dezbateri în subiectul încălzirii globale, au creat spoturi sociale şi banere de promovare a energiei verzi, au vizitat întreprinderi de producere a biocombustibilului din stânga Nistrului, au dat a doua viaţă deşeurilor transformându-le în energie sau în alte produse utile. Copiii sunt convinşi că fiecare dintre noi poate ajuta comunitatea să devină mai curată, acţiuni ce nu solicită de fiecare dată resurse financiare, ci implicare şi uniune în numele unei idei comune.
„Copiii sunt cei care fac schimbarea şi îi pot convinge şi motiva pe semenii lor, prietenii, rudele, părinţii să devină mai responsabili faţă de mediul înconjurător. Schimbările climatice, deşi păreau la început doar teorie, acum sunt resimţite de fiecare dintre noi. E o realitate pe care trebuie să o schimbăm azi şi acum pentru a putea respira aer curat, bea apă nepoluată, mânca hrană sănătoasă şi a trăi într-un mediu ferit de cataclisme naturale”, este de părere profesoara de la Liceul „Vasile Lupu” din Chişinău, facilitator la festivalul eco, Natalia Halaim.
Cei mai activi tineri participanţi la festivalul eco vor obţine bilet la tabăra de vară Energel 2016, ediţia a V-a.
Amintim că tabăra de vară reuneşte în fiecare an cei mai activi promotori ai energiei curate din comunităţile în care Proiectul Energie şi Biomasă instalează, din fonduri europene, centrale termice ce produc energie din resurse energetice locale.
„Gândeşte liber, acţionează local – e ceea ce noi ne dorim să motiveze tinerii spre acţiune. Este important să încurajăm consumul de energie regenerabilă la nivel local, pentru că astfel contribuim fiecare la diminuarea încălzirii globale fenomen răspândit deja în toată lumea”, afirmă managerul Proiectului Energie şi Biomasă, Victor Cotruţă.
Proiectul „Energie şi Biomasă” este un proiect de trei ani: 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 de milioane euro acordate de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”