21:09:30 16.01.2025
Stiri

„Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”: O expoziție dedicată foametei organizate de sovietici în Basarabia și filmul „Omorâți prin înfometare”, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău

Actualitate 19.04.2024 16:27 Vizualizări1872 Autor: Ziarul National
„Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”: O expoziție dedicată foametei organizate de sovietici în Basarabia și filmul „Omorâți prin înfometare”, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală în colaborare cu Muzeul Virtual al Foametei din Basarabia, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” invită publicul la un eveniment de reculegere și comemorare a victimelor foametei din 1946 - 1947, organizate de sovietici în Basarabia.

Evenimentul cu genericul „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu” va fi organizat pe 26 aprilie curent, de la ora 15.00, și va cuprinde expoziția „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)”, precum și prezentarea filmului „Omorâți prin înfometare” realizat de Mariana S. Țăranu, conferențiar universitar, doctor în istorie, și jurnalistul Vitalie Guțu, lector universitar.

CITIȚI și VIDEO ANTInostalgia // Foametea organizată de sovietici a dezumanizat Basarabia. Peste 150 de cazuri de CANIBALISM, documentate OFICIAL: „Tușa Ileana l-a tăiat pe Pavlic. Capul era pe masă și trupul sub masă…”

Totodată, va fi organizată o masă rotundă dedicată acestei tematici tragice, cu participarea istoricilor, personalităților politice, jurnaliștilor și preoților.

CITIȚI și VIDEO // „Până la ce nivel de degradare trebuie să ajungă un om ca să-și mănânce propriii copii?”. Peste 200 de mii de MORȚI și sute de cazuri de CANIBALISM pe timpul foametei organizate. Cum au distrus sovieticii demnitatea NAȚIONALĂ a Basarabiei

„Prin acest eveniment, urmărim consemnarea Zilei comemorării victimelor foametei organizate în RSS Moldovenească în anii 1946-1947, marcată în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, conform deciziei Parlamentului Republicii Moldova din 7 aprilie 2022. Foametea organizată de regimul totalitar sovietic în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost una dintre cele mai odioase crime contra umanității. Studiile științifice, culegerile de documente, memoriile și amintirile martorilor oculari reflectă amploarea acestei tragedii produse în spațiul pruto-nistrean. Rezultatele cercetărilor denotă că foametea a distrus viețile a peste 10% din numărul total al populației RSS Moldovenești, sau circa 200 000 de oameni”, precizează organizatorii.

CITIȚI și Istoricul Mariana Țăranu: Nu doar Holodomorul, ci și foametea organizată în Basarabia trebuie condamnată ca fiind un act de genocid

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82) și partenerii evenimentului urmăresc să sensibilizeze opinia publică vizavi de această tragedie ce a marcat destinul oamenilor, indiferent de etnie și origine socială.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md